Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
Dinin Bir Referans Nesnesi Olarak Güvenlikleştirilmesi: El-Kaide Örneği
2023
Dergi:  
Ortadoğu Etütleri
Yazar:  
Özet:

Soğuk Savaş sonrası dünyada çeşitlenen aktör ve tehdit yelpazesiyle genişleyen yeni güvenlik alanını açıklama amacıyla ortaya çıkan teorilerden biri de güvenlikleştirmedir. Güvenlikleştirme teorisinin alt sektörlerinden biri olan toplumsal güvenlik dini de tehdit altında olan referans nesnelerinden biri olarak incelemektedir. Toplumsal güvenlik dinin aşırılıkçı yorumlarını yapan ve bunu terörün nedeni haline getirenlerin temel endişesinin, inandıkları dinin tamamen yok olmasından daha çok, içeriğinin değiştirilmesi olduğunu iddia etmektedir. Böyle bir durumda topluluk üyeleri inançlarına yönelik varoluşsal bir tehdidin varlığından söz ederek, dini savunmak için harekete geçebilmektedirler. Bu durumun en güzel örneklerinden biri El-Kaide terör örgütüdür. Örgütün ideologları varoluşsal bir tehdit olarak algıladıkları dinin içeriğinin değiştirilmesini (yani orijinalinden kopuşunu), uyguladıkları şiddetin gerekçesi olarak sunarak, gerçekleştirdikleri şiddet eylemlerini meşrulaştırmaya çalışmıştırlar. Bu çerçevede, dini gruplarda güvenlikleştirme sürecini tetikleyen temel tehdidin büyük ölçüde dinin içeriğinin değiştirilmesi algısı olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

Securitization Of Religion As A Referent Object: The Case Of Al-qaeda
2023
Yazar:  
Özet:

Securitization is one of the theories that emerged to explain the new security area that expanded with the diversified actors and threats in the post-Cold War world. Societal security, which is one of the sub-sectors of the securitization theory, examines religion as one of the referent objects under threat. Societal security claims that the main concern of those who make extremist interpretations of religion and turn it into a cause of terrorism is to change the content of the religion they believe in rather than completely disappear of it. In such a situation, community members may take action to defend the religion by mentioning the existence of an existential threat to their beliefs. One of the best examples of this situation is the Al-Qaeda terrorist organization. The ideologues of the organization tried to legitimize their acts of violence by presenting the change in the content of religion (i.e., breaking away from the original version), which they perceived as an existential threat, as the justification for the violence they committed. In this context, it can be said that the main threat that triggers the securitization process in religious groups is the perception of changing the content of religion to a large extent.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Ortadoğu Etütleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 17
Ortadoğu Etütleri