Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 18
 İndirme 6
Bariatrik Cerrahi ile Kilo Kaybının Kardiyak Fonksiyonlara Etkisinin Ekokardiyografi İle Değerlendirilmesi
2016
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bariatrik cerrahi tedavi hızlı bir şekilde kilo kaybında çok etkili olmaktadır. Bu çalışmamızda obezite cerrahisi öncesi ve sonrasında biyokimyasal ve ekokardiyografik olarak kardiyak fonksiyonları inceledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza prospektif olarak Genel cerrahi polikliniğinde bariatrik cerrahiye (laparoskopik sleeve gastrektomi) uygun olarak değerlendirilen, 23-55 yaş arası, morbit obez ( VKİ 47.8 ± 7.3 kg/m2 ) olan 30 (22 kadın ve 8 erkek ) hasta alınmıştır. Hastaların fizik muayene ve biyokimyasal testleri yapıldı. Bariatrik cerrahi öncesi ve 6 ay sonrası konvensiyonal ve doku doppler ekokardiyografi parametreleri, sol ve sağ ventrikül fonksiyonları, miyokard performans indeksleri (MPI), sol ve sağ atriyal volüm endeksleri ölçüldü. Bulgular: VKİ cerrahi öncesi 47.8 ±7.3 kg/m2 iken 6 ay sonunda 34.1±7.1 kg/m2 ölçüldü (p<0.001).  Kalp hızı (p= 0.020) ve sistolik (p = 0.003) ve diyastolik kan basıncı (p = 0.009) ve plasma açlık glukoz (p<0.001) değerleri iki grup arasında anlamlı düşük bulundu. Sol ventrikül diyastol sonu çapı, sol ventrikül kitlesi, Triküspit E/A oranı ve sol atrium volüm indeksi anlamlı olarak farklı idi (sırasıyla p= 0.026, p= 0.010, p<0.001, p= 0.006 ). Sol ventrikül septal MPI (0.44±0.06 ;    0.40±0.06, p=0.05) ve sağ ventrikül MPI anlamlı şekilde düştüğü gözlendi (0.43±0.08       ; 0.35±0.05, p<0.001).   Sonuç: Kilo kaybının morbid obez hastalarda kardiyak fonksiyonları iyileştirdiğini düşündürmektedir. Bulgularımız hastaların sistolik ve diyastolik fonsiyonlarında olumsuz değişme olmadığını, ayrıca  myokard performans indeksinin iyileştiği sonucunu ortaya koymuştur.  

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 425
Atıf : 456
2023 Impact/Etki : 0.028
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi