Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 46
 İndirme 2
 Sesli Dinleme 1
Acil Servisten İstenen Genel Cerrahi Konsültasyonları: Pandemi ve Pandemi Dışı Dönemin Analizi
2021
Dergi:  
Konuralp Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Pandemi döneminde toplumun gerekmedikçe evden çıkmama durumuna rağmen acil servise yapılan başvurular ve istenen genel cerrahi konsültasyonlarının acil tedavi gereksinimi incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Acil servisine başvuran ve acil cerrahi tedavi gerektiği öngörüsüyle genel cerrahi konsültasyonu istenen hastaların dosyaları Covid 19 pandemi dönemi olan mart-mayıs 2020 ve normal sosyal hayatın devam ettiği bir zaman dilimi olarak seçilen mart-mayıs 2019 tarihleri arasında retrospektif olarak incelendi. Hastaların yaş, cinsiyet, başvuru şikayeti, mevcut ek hastalıklar, gerçekten acil cerrahi tedavi gerekme durumu ve sosyoekonomik durumları kayıt edilerek analiz edildi. Bulgular: Konsültasyon isteme oranı pandemi döneminde %2.7 (n=170) iken pandemi dışı dönemde ise %3.1 (n=316) tespit edildi. Her iki dönemde de hastalara gereken müdahale şekillerine göre cinsiyetlerinin dağılımında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0.05). Hastaların başvuru şikayetleri her iki dönemde benzer olup en sık başvuru şikayeti bulantı-karın ağrısı-dışkılama güçlüğü idi. Her iki dönemde de ek hastalığı olmayan bireyler ağırlıklı olmakla birlikte, ek hastalığı olan bireylerin oranı pandemi döneminde daha yüksektir (p=0.001). Her iki dönemde acil müdahale gerekmeyen hastalar çoğunlukta idi. Acil müdahale gereken hastalarda ise pandemi döneminde yatırılarak tedavi edilen hasta oranı yüksek iken pandemi dışı dönemde ise ameliyat edilen hasta oranı daha yüksek tespit edildi (p=0.005). Her iki dönemde hastaların çoğunluğunun düşük ve az bir kısmının da orta sosyoekonomik düzeye sahip olduğu tespit edildi (p>0.05). Ayrıca 75 yaş ve üzeri olan düşük sosyoekonomik düzeye sahip hastaların acil tedavi gerektirmeyen başvuru oranları pandemi döneminde daha yüksekti (p=0.002). Sonuç: Her ne kadar pandemi döneminde acil servis başvuru sayısı ve istenen genel cerrahi konsültasyon sayısında belirgin bir azalma olsa da konsültasyon istenen hastaların yarısından fazlasının acil cerrahi tedavi gerektirmemesi acil servislerin hala gereksiz kullanımını göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Analysis Of General Surgical Consultations Requested From The Emergency Department In The Period Of Pandemic and Non-pandemic
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: To investigate the emergency department admissions, the general surgery consultation request, and the necessity of immediate treatment of patients despite the fact that the society did not leave the house unless necessary during the pandemic period. Methods: The files of patients who admitted to the emergency department and whose general surgery consultation was requested due to urgent surgical treatment were retrospectively scanned between March-May 2020, which is the Covid 19 pandemic period and March-May 2019, as a time period in which normal social life continues. Age, gender, complaints, comorbid diseases, the necessity of truly emergency surgical treatment as well as the socioeconomic level scale for each individual were recorded and analyzed. Results: The rate of request for consultation was 2.7% (n = 170) in the pandemic period, and 3.1% (n = 316) in the non-pandemic period. In both periods, no statistically significant difference was found in the distribution of genders according to the treatment(p> 0.05). The complaints of the patients were similar in both periods, and the most common complaints were nausea-abdominal pain-difficulty defecation. Although individuals without comorbidities are predominant in both periods, the proportion of individuals with comorbid diseases was higher during the pandemic period (p = 0.001). Patients who did not require urgent treatment in both periods were in the majority. In patients requiring urgent treatment, the rate of the hospitalized patients was higher during the pandemic period, whereas the rate of the operated patients was higher in the non-pandemic period (p = 0.005). The majority of the patients had a low socioeconomic level and a small portion had a moderate socioeconomic level in both periods (p> 0.05). In addition, patients with a low socioeconomic level and 75 years of age or older who did not require urgent treatment were higher in the pandemic period (p = 0.002). Conclusion: Although there is a significant decrease in the number of emergency department admissions and the number of general surgical consultations requested during the pandemic period, the fact that more than half of the patients who are consulted do not require emergency surgical treatment still shows the unnecessary use of emergency services.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Konuralp Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 769
Atıf : 1.233
2023 Impact/Etki : 0.006
Konuralp Tıp Dergisi