Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 16
Klinik Çalışma Kronik Karaciğer Yetmezliği Olan Hastaların Sağ Ventrikül Sistolik ve Diyastolik Fonksiyonlarının Değerlendirilmesi
2008
Dergi:  
Diyaliz, Transplantasyon ve Yanık
Yazar:  
Özet:

Amaç: Kronik karaciğer hastalıklarında kardiyovasküler sisteme ait değişiklikler sık olarak gözlenmektedir. Bu çalışmada kronik karaciğer yetmezliği olan hastaların sağ ventrikül sistolik ve diyastolik işlevinin sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması amaçlandı. Materyal ve Metod: Çalışmaya kronik karaciğer yetmezliği tanısıyla izlenen 35 hasta ve 20 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Tüm hastalara 2-boyutlu, renkli ve spektral Doppler ekokardiyografi uygulandı. Sağ ventrikül diyastol ve sistol sonu hacim ve alanları, ejeksiyon fraksiyonu (EF), fraksiyone alan değişimi, triküspid kapak erken (E) ve geç (A) diyastolik akım hızları ve E/A oranı kaydedildi. Triküspid yetmezliği velositesi kullanılarak sağ ventrikül sistolik basıncı hesaplandı. Sonuçlar: Gruplar yaş ve cinsiyet bakımından benzerdi. Sağ ventrikül diyastol sonu hacim ve alanı kronik karaciğer yetmezliği olan hastalarda kontrol grubuna göre daha yüksekti (sırasıyla 84 ± 28 ve 65 ± 17 ml, p=0.01 ve 19 ± 3 ve 16 ± 3 cm2, p=0.004) Sağ ventrikül EF’si ve fraksiyone alan değişimi yönünden gruplar benzerdi. Triküspid kapak E dalgası kronik karaciğer yetmezliği grubunda daha yüksekken, A dalgası ve E/A oranı gruplar arasında benzer bulundu (E dalgası 64 ± 12 ve 55 ± 10 cm/s, p=0.006). Sağ ventrikül sistolik basıncı kronik karaciğer yetmezliği grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek saptandı (29 ± 7’ye 20 ± 6 mmHg, p<0.0001). Yorum: Kronik karaciğer yetmezliği olan hastalarda sağ ventrikül sistolik ve diyastolik performansı korunmuş, ancak sağlıklı kontrollere göre genişlemiş ve sağ ventrikül sistolik basıncı artmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Diyaliz, Transplantasyon ve Yanık

Dergi Türü :   other

Diyaliz, Transplantasyon ve Yanık