Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 57
 İndirme 21
Türkiye Türkçesi Ağızlarında Fonetik Çevreye Bağlı O>U, U>O Değişimleri
2020
Dergi:  
Turkish Studies Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Dil toplumun bir yansımasıdır. Dil sürekli gelişen ve değişen bir yapıdır. Dilin sürekli gelişmesi, dilde çeşitliliği sağlar. Dildeki çeşitlilik dilin her yapısında seste, sözde ve söz diziminde görülebilir. Ses değişikliğinin oluşum şartları ile ilgili birçok neden bulunmaktadır. Ses değişikliğinin seyrinin belirlenmesinde, algısal süreçler ve boğumlanma önemli rol oynar. Türkçe, tarih boyunca alt katman, yan katman, akraba diller ve akraba olmayan dillerin etkisinde kalmıştır. Bu durumda Türkçedeki sesler gerek sözlüksel gerek anlamsal değişikliğe uğramıştır. Dillerin fonetik sistemleri, bazı durumlarda bir sesin değişmesini diğer sesin durumuna bağlar. Ağız, dudak ve dil çevresindeki fonetik boşlukta bazen bir ünlü başka bir ünlüye doğru hareket etmek ister. Hareketini bir ünlüyü kendisine doğru çekme veya bir ünlüyü kendisinden uzaklaştırma/itme ile gerçekleştirir. Ünlülerin birbirine doğru hareketi ünlülerin değişim sürecini başlatır. Ünlü daralması ve genişlemesi Türkçede sık sık karşılaşılan ses değişimleridir. Ünlü daralması, a, e, o, ö seslerinin çeşitli boğumlanma özellikleri bakımından ı, i, u, ü seslerine; ünlü genişlemesi ı, i, u, ü seslerinin çeşitli boğumlanma özellikleri bakımından a, e, o, ö seslerine dönüşmesidir. Çalışmada o>u, ö>ü ünlü daralmaları ile u>o, ü>ö ünlü genişlemeleri incelenmiştir. Türkçede bu değişimlere neden olan durumlar belirlenmiştir. Türkçede bu değişimlerin iki nedeni bulunmaktadır: Birincisi Türkçenin ünlü yapısından kaynaklanan değişimler; ikincisi fonetik çevreye bağlı olarak meydana gelen değişimlerdir. Çalışmada TTA’ da fonetik çevreye bağlı olarak oluşan o>u, ö>ü ünlü daralmaları ile u>o, ü>ö ünlü genişlemeleri ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler:

In Turkey, the phonetic environment in the mouths of Turkey is related to O>U, U>O Changes
2020
Yazar:  
Özet:

Language is a reflection of society. The language is a constantly evolving and changing structure. The continuous development of the language provides diversity in the language. The diversity in language can be seen in each structure of the language in the voice, word and word series. There are many reasons for the formation conditions of sound change. In determining the course of sound change, perceptive processes and swelling play an important role. Turkish has been under the influence of the under layer, side layer, related languages and non-family languages throughout history. In this case, the voice in Turkish has had a meaningful change. The phonetic systems of the languages associate the change of one voice in some cases with the state of the other. In the phonetic gap around the mouth, mouth and tongue, a famous sometimes wants to move towards another famous. He moves a celebrity toward him or removes a celebrity from him. The movement of celebrity towards each other begins the process of changing celebrity. His famous shrinking and expansion are frequently encountered sound changes in Turkish. The famous shrinking, a, e, o, o, o, o, o, o, o, o, o, o, o, o, o, o, o, o, o, o, o, o, o, o, o, o, o, o, o, o, o, o, o, o, o, o. In the study he>u, e>u, e>u, e>u, e>u, e>u, e>u, e>u, e>u, e>u, e>u, e>u, e>u, e>u, e>u, e>u, e>u, e>u, e>u. The circumstances that have caused these changes in Turkey have been determined. There are two reasons for these changes in Turkish: the first is the changes resulting from the famous structure of Turkish; the second is the changes that occur depending on the phonetic environment. In the study in TTA, the phonetic environment based on the o>u, u>u, u>u, u>u, u>u, u>u, u>u, u>u, u>u, u>u, u>u, u>u, u>u, u>u, u>u, u>u, u>u, u>u.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Turkish Studies Language and Literature

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 748
Atıf : 305
2023 Impact/Etki : 0.088
Turkish Studies Language and Literature