Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 2
Yatan Hastalarda Elektroensefalografinin Tanısal Değeri: Klinik Karar Verme Üzerine Etkisi
2020
Dergi:  
Yeni Symposium Psikiyatri, Nöroloji ve Davranış Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Konsültasyonda istenen elektroensefalografilerin (EEG) etkinliğini değerlendirmek. Yöntem: Bir yıl süresince konsültasyon yoluyla istenen EEG'ler retrospektif olarak incelendi. Nöroloji konsültasyonu notları, EEG talep formu, beyin görüntüleme bulguları ve bunların EEG bulgularıyla uyumu araştırıldı. Hastaların demografik verileri, EEG istenen birim, ön ve son tanılar kaydedildi. EEG sonuçları 1) normal, 2) epileptiform anomali olan EEG (EEG-EA), 3) nonepileptiform anomali olan EEG (EEG-NE) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. EEG’ler endikasyon ve tanıya katkıları açısından da değerlendirildi. Bulgular: Toplam 239 hastanın (133 erkek, yaş ortalaması 56,44 (18-90)) 261 EEG kaydı incelendi. Hastaların %30,5’inde bilinen nörolojik hastalık öyküsü mevcuttu. EEG’lerin %36,4’ü yoğun bakım üniteleri ve acil servisler, %51,5’i dâhili tıp ve %12,3’ü cerrahi tıp dallarından istenmişti. Nörolojik hastalığı olan, erkek ve ileri yaşlı hastalardan daha sık EEG istenmişti. Ön tanılar %42,5’inde nöbet, %17,2’sinde uyanıklık kusuru/ensefalopati, %10,3’ünde nonkonvulsif status epileptikus (NKSE) ve %5,7’sinde senkoptu. EEG'lerin %55’i normaldi; %37,5’i EEG-NE ve %8,4’ü EEG-EA grubundaydı. Hastaların %91,6’sına beyin görüntülemesi yapıldı; bunların %52,5’i patolojikti. Hastaların %63'ünde beyin görüntüleme patolojisi ile EEG bulguları uyumluydu. Uygun endikasyonlarla istenen 127 hastanın 82'sinde (%64,5) EEG patolojikti. EEG'lerin %80’nin kesin tanıya katkıda bulunmadığı düşünüldü. Tartışma: Bilinen epilepsisi ve bilinç kaybı/senkop öyküsü olan hastalarda EEG yeni bir bilgi vermemiştir. Uygun endikasyonla istenen EEG’lerin patolojik saptanma olasılığı yüksek bulunmuştur. Bulgularımız yatan hastalarda doğru endikasyonla istenen EEG’lerin daha verimli olduğunu desteklemektedir. Bu nedenle konsültan hekimin daha dikkatli kararlar vermesi hastaya gereksiz işlem yapılmasının önlenmesi, kaynak ve zaman israfı açısından önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Diagnostic Value of Electroencephalography in Sleeping Patients: The Effect on Clinical Decision Making
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: assessing the effectiveness of the required electroencephalographs (EEGs) in consultation. Method: The EEGs requested through consultation for a period of one year were examined retrospectively. Neurology consultation notes, EEG request form, brain imaging findings and their conformity with EEG findings were studied. The demographic data of the patients, the EEG required unit, the pre- and final diagnoses were recorded. EEG results were divided into 3 groups: 1) normal, 2) epileptiform anomaly EEG (EEG-EA), 3) nonepileptiform anomaly EEG (EEG-NE). EEGs were also evaluated in terms of indication and diagnosis contributions. Results: In total 239 patients (133 men, an average age of 56,44 (18-90)) 261 EEG records were studied. In 30.5 percent of patients there was a known history of neurological disease. 36.4 percent of EEGs were requested from intensive care units and emergency services, 51.5 percent from medical sectors and 12.3 percent from surgical sectors. EEG was requested more frequently than male and older patients with neurological disease. Pre-diagnoses occurred in 42.5%, awakening defect/encephalopathy in 17.2%, nonconvulsive status epileptic (NKSE) in 10.3%, and syncope in 5.7%. 55% of EEGs were normal; 37.5% were in the EEG-NE and 8.4% were in the EEG-EA group. 91.6 percent of patients received brain screening; 52.5 percent of them were pathological. In 63% of patients, the EEG findings were compatible with brain imaging pathology. In 82 of 127 patients requested with appropriate indications (64,5%) EEG was pathological. It is estimated that 80% of EEGs did not contribute to the exact diagnosis. Discussions: In patients with known epilepsy and conscious loss/sencopic history, EEG has not provided new information. The probability of pathological detection of EEGs requested with the appropriate indication was high. Our findings support that the EEGs requested with the correct indication are more efficient in the underlying patients. It is therefore important for the consultant to make more careful decisions to prevent unnecessary treatment of the patient, for the purpose of spending resources and time.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Yeni Symposium Psikiyatri, Nöroloji ve Davranış Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 373
Atıf : 970
Yeni Symposium Psikiyatri, Nöroloji ve Davranış Bilimleri Dergisi