User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 35
 Downloands 5
ÇAĞDAŞ UYGUR EDEBİYATININ GÖÇMEN ŞAİRİ: TUYGUN ABDUVELİ VE ŞİİRLERİ
2022
Journal:  
ANASAY
Author:  
Abstract:

Çağdaş Uygur edebiyatının göçmen şairi Tuygun Abduveli, vatanını terk edip edebî faaliyetlerine yurt dışında devam etmek zorunda kalan şairlerden biridir. 27 Aralık 1974 tarihinde Aksu şehrinin Kelpin kasabasına bağlı Yurçi köyünde dünyaya gelmiştir. Edebî hayata 8 Kasım 1987’de Aksu Géziti’nin Cenub Şamili bölümünde yayımlanan Ustazım (Öğretmenim) adlı şiirle atılır. Daha sonra 1992 yılına kadar Tarim, Teñritaġ, Aqsu Edebiyati, Kroren gibi dergiler ve İşçiler Vaqit Géziti ve Şincañ Géziti gibi gazetelerde faaliyetlerini sürdürür. 1992-1996 yılları arasını Urimçi’de hapishanede geçiren Abduveli, bu yıllarda edebî faaliyetlerine ara vermek zorunda kalır. 1998 yılından itibaren tekrar kalemi eline alan şair, dergi ve gazetelerde eser vermeye devam eder. 2001 yılında Uygur Özerk Bölgesi Yazarlar Cemiyetine kabul edilir. 2003 yılında Doğu Türkistan’dan ayrılıp önce Pakistan’a daha sonra Türkiye’ye gelir. 21 Aralık 2004 tarihinde de Kanada’nın Toronto şehrine giderek burada inşaat işleriyle meşgul olur ve edebî faaliyetlerini burada sürdürür. Tuygun Abduveli, hayatı boyunca kaleme aldığı şiirleri, Gözlirimde Mügdeydu Quyaş (Gözlerimde Uyuklar Güneş) adlı şiir kitabında toplar. Bu şiir kitabında 64 şiir ve 21 gazel yer almaktadır. Şairin belirttiğine göre bu şiirler, onun hayatının her dönemine vekillik eder. Şiirlerinde tasavvuf, vatan sevgisi, yalnızlık, karamsarlık, aşk, sevgi, tabiat, yabancılaşma gibi temalar hâkimdir. Bu çalışmada Abduveli’nin hayatından söz edilerek şiirlerinden örnekler verilecek ve bu şiirler tematik olarak incelenecektir.

Keywords:

null
2022
Journal:  
ANASAY
Author:  
0
2022
Journal:  
ANASAY
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
ANASAY

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 291
Cite : 414
2023 Impact : 0.176
ANASAY