Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 14
 İndirme 3
Doğum Deneyiminin Erken Postpartum Dönem Depresyon Riski İle İlişkisi
2021
Dergi:  
Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Araştırmanın amacı doğum deneyiminin erken postpartum dönemde görülebilecek depresyon riski ile ilişkisini belirlemektir. Örneklem ve Yöntem: Araştırma kesitsel olarak gerçekleştirildi. Örneklemi Sivas Numune Hastanesi Doğum Sonu Servisi ve Kadın Doğum Ameliyat Servisi’nde yatan 220 lohusa kadın oluşturmuştur. Veriler “Kişisel Bilgi Formu”, “Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği (EPDÖ)”, “Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği B Versiyonu (WDBDÖ)” ile toplanmıştır. Bulgular: Lohusaların yaş ortalaması 27,03±5,50 dır ve %47’sine doğumda epizyotomi uygulanmıştır. Lohusaların, %10,8’i anemik, %32,2’si kendini gebeliğe hazır hissetmeden gebe kalmış ve %27’si gebeliği planlamamıştır. Lohusaların WDBDÖ-B Versiyonu ve EPDÖ puan ortalaması sırasıyla 103,30±25,84 6,23±5,06 dır. Lohusaların %78,2’sinin WDBDÖ-B puanı 85 ve üzerinde olup klinik derecede doğum korkusu yaşamakta ve %87,7’sinin EPDÖ puanı 12 ve altında olup depresyon riski bulunmamaktadır. Lohusaların WDBDÖ-B ile EPDÖ puan ortalamaları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki saptanmıştır (r=0,333, p=0,001). Lohusaların bazı sosyodemografik özellikleri (eğitim durumu, çalışma durumu ve bebeğin cinsiyeti) ile EPDÖ puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır (p<0.05). Sonuç: Çalışmamızda lohusaların çoğunluğunun klinik derecede doğum korkusu yaşadıkları saptanmıştır. Doğum korkusu arttıkça postpartum depresyon gelişme riskinde artış belirlenmiştir. Bu nedenle yaşanan doğum korkusu şiddetinin depresyon riskini artırabileceği sonucuna varılabilir. Ebe/hemşire, gebelerin doğum korkusunu mümkün olduğu kadar gidererek olumlu bir doğum deneyimi yaşamalarını sağlamalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Pregnancy experience is related to early postpartum depression risk
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of the study is to identify the relationship of birth experience with the risk of depression that may be seen in the early postpartum period. Examples and Methods: The research was carried out intermittently. The sample was made by the Sivas Numune Hospital's birth end service and the Women's Birth Surgery Service's 220 lohusa women. The data was collected with the "Personal Information Form", "Edinburgh Postpartum Depression Scale (EPDÖ)", "Wijma Birth Forecast/Experience Scale B Version (WDBDÖ)" and "Edinburgh Postpartum Depression Scale (EPDÖ)". Results: The average age of the lows is 27,03±5,50 and 47% of the lows have been given epizotomy at birth. 10.8 percent of lohus have anemia, 32.2 percent have become pregnant without feeling ready for pregnancy, and 27 percent have not planned pregnancy. The WDBDÖ-B version and the EPDÖ score average are 103,30±25,84 respectively; 6,23±5,06 respectively. 78.2% of lohus have a WDBD-B score of 85 and above, clinically experiencing birth fear and 87.7% have an EPDD score of 12 and below and have no risk of depression. There is a positive meaningful relationship between the WDBDÖ-B and the EPDÖ score average (r=0,333, p=0,001). A statistically significant difference has been found between some sociodemographic characteristics (educational status, working status, and the sex of the baby) and the ECDD score average (p<0.05). The result: In our study, it has been found that most lohus have clinically experienced birth fear. As the fear of birth increases, the risk of postpartum depression is increased. Therefore, it can be concluded that the severity of birth fear can increase the risk of depression. The nurse should ensure that pregnant women experience a positive birth experience by removing the fear of birth as much as possible.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 216
Atıf : 1.284
2023 Impact/Etki : 0.023
Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi