Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
 İndirme 2
Sinema Özelinde Toplumların Karşı Karşıya Kalacağı Doğal Afetlerin Yönetimi: 2012 Film Örneği
2023
Dergi:  
Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Doğa, insanoğluna çeşitli fırsatlar sunmasına rağmen, çeşitli riskleri de içinde barındırmaktadır. Petrol kaynakları, doğal kaynaklar ya da enerji kaynakları doğanın sunmuş olduğu fırsatlar olarak nitelendirilmektedir. Deprem, tsunami, volkanik patlamalar, sel, kasırgalar, çığ, heyelan ve erozyon gibi doğal afetler de insanoğlunu doğayla mücadele içinde bırakan felaketlerdir. Bu felaketlerin tanıtılması ve halkın bilinçlendirilmesinde eğitim olgusu oldukça önem arz etmektedir. Afetlerin tanıtılmasını ve halkın bilinçlendirilmesini sağlamak amacıyla medya tekelinde sinema, kullanılmaya elverişli bir mecradır. Sinema, bir mesajı veya bir anlamı iletmek amacıyla bir araç olarak kullanılmaktadır. Sinema özelinde doğal afetleri içeren filmlerin çekilmesi ile filmler üzerinden afet öncesi, esnası ve sonrasında neler yapılacağı vurgusu eğitici göstergeler ile halka yansıtılabilir. Hükümet ve toplum arasında ne şekilde bağlantı kurulacağı, etkili bir afet yönetiminin hangi unsurlar doğrultusunda gerçekleştirileceği gibi olgular da göstergeler ve söylemler aracılığıyla beyaz perde üzerinden topluma yansıtılabilir. Bu çalışmada, birden fazla doğal felaketi bünyesinde barındırması nedeniyle amaçlı örneklem yöntemiyle seçilen “2012” filminde gerçekleşen doğal afetleri, sinema özelinde tanıtarak, afet öncesi, esnası ve sonrasında nelerin yapılması ve etkili bir afet yönetiminin ne şekilde olması gibi bilgilendirmelerin, görsel, işitsel ve metinsel olgular ile verilmesi amaçlanmaktadır. Filmde yer alan afet göstergeleri, Roland Barthes’in düz anlam ve yan anlam ikili ilişki yapılandırmasını temel alan göstergebilimsel analiz yöntemi kullanılarak incelenmektedir. Film içinde yer alan işitsel göstergeler söylem analiz yöntemi ile desteklenmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Management Of Natural Disasters In Cinema: The Movie “2012”
2023
Yazar:  
Özet:

Nature offers many opportunities but also poses many risks. Opportunities offered by nature are characterized as petroleum resources, natural resources, or energy resources. People must deal with natural disasters (earthquakes, tsunamis, volcanic eruptions, floods, hurricanes, avalanche, landslide, erosion etc.). Education is critical to introduce these disasters and raise public awareness. Movies are an appropriate medium for promoting disaster education and raising public awareness. Cinema is used to communicate messages or meanings. Movies are a powerful tool for educating people about what to do before, during, and after a disaster. Through signifiers and discourses, movies can teach people how to cooperate with the government during disasters and how to manage them. This study focused on the movie "2012," which depicts more than one natural disaster. The movie was selected using purposive sampling. We chose this movie because we think that its visual, auditory, and textual components can show people what they should do before, during, and after disasters and how they can effectively manage them. We analyzed the disaster-related signs in the movie using the method of semiotic analysis based on Roland Barthes' binary relation configuration of denotation and connotation. The auditory indicators in the movie are supported by discourse analysis.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 299
Atıf : 2.837
2023 Impact/Etki : 0.641
Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi