Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 5
YETİŞTİRME YURTLARINDA KALAN ADOLESANLARIN BESLENME ALIŞKANLIKLARININ, BESLENME VE ANEMİ DURUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
2014
Dergi:  
Uluslararası Hakemli Akademik Spor Sağlık ve Tıp Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma, Kastamonu’da yetiştirme yurtlarında kalan adolesanların beslenme alışkanlıklarının, beslenme ve anemi durumunun değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı türdeki bu araştırmanın evrenini Kastamonu’da kız ve erkek yetiştirme yurtlarında kalan 133 adolesan oluşturmuştur. Araştırma için örneklem seçilmemiş evrenin tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır. Ancak çeşitli sebeplerle bazı adolesanlar araştırmaya katılamadığından, ulaşılabilen 120 adolesan araştırma kapsamına alınmıştır. Veri toplama aracı olarak bir anket geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Öğrencilerin vücut ağırlıkları ve boy uzunlukları belirlendikten sonra Beden Kitle İndeksi (BKI) değerleri hesaplanmış ve Dünya Sağlık Örgütü ( WHO )’nün 2007 yılı standartlarına göre persentilleri belirlenerek değerlendirme yapılmıştır. Sonuçlar; <15. persentil altı zayıf veya zayıflık riski; ≥15- <85. persentiller arası normal; ≥85 persentil üstü fazla kilolu veya şişman olarak değerlendirilmiştir. Adolesanların hemoglobin düzeylerinin değerlendirmesi WHO’nun kabul ettiği standartlara göre yapılmıştır. Erkek adolesanlarda; 12-14 yaş için hemoglobin değeri 12 g/dl’nin altı ve 15 yaş üstü için de 13 g/dl’nin altı anemik kabul edilmiştir. Kız adolesanlar için ise 12 g/dl’nin altı anemik , üzeri değerler normal olarak kabul edilmiştir. Araştırmaya katılan adolesanların % 53.3 ’i kız, %46.7’i erkektir. Erkek adolesanlarda fazla kiloluluk/ şişmanlık oranı (%35.7) kızlardan daha yüksek bulunmuştur (%23.4). Adolesanların çoğunluğunun (%70.8) dört ve daha fazla sayıda öğün tükettikleri saptanmıştır. Öğün atlayanların oranı %33.3 olarak tesbit edilmiştir. En fazla atlanan öğünün sabah kahvaltısı olduğu bulunmuştur (%78.4 ). Adolesan erkeklerin %25’inin, kızların %34.4’ünün ve toplamda ise adolesanların %30.0’unun anemik olduğu saptanmıştır. Kız ve erkek adolesanların hemoglobin değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p˂0.001). Adolesanların BKI grupları ile hemoglobin düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p˃0.05). Adolesanlarda beslenme yetersizliğini gösteren klinik bulgulardan en fazla oranlarla; %47.5 ile saçlarda kolay koparılabilme, %43.3 ile diş eti kanaması, %39.2 oranı ile konjektival solukluk olarak belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Uluslararası Hakemli Akademik Spor Sağlık ve Tıp Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 275
Atıf : 496
Uluslararası Hakemli Akademik Spor Sağlık ve Tıp Bilimleri Dergisi