Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
Hemodiyaliz ve Periton Diyalizi alan Hastalardaki Mukokutanöz Bulguların Prevalansı ve Karşılaştırılması
2022
Dergi:  
Dicle Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Son dönem böbrek yetmezliği olan hastalarda primer hastalığa veya diyaliz tedavisine sekonder olarak mukokutanöz lezyonlar oldukça sık gözlenmektedir. Bu çalışmanın amacı, son dönem böbrek yetmezliği olup hemodiyaliz ve periton diyalizi alan hastaların dermatolojik bulgularını prevalansını saptamak ve 2 grup arası farkları karşılaştırmaktır. Yöntemler: Çalışmaya 49 hemodiyaliz (HD), 18 periton diyalizi (PD) alan 67 hasta kabul edildi. Yaş aralığı 20-90 arası idi. Hastaların medikal anamnezleri kaydedildi ve uygun ışık altında detaylı deri, saç, tırnak ve mukoza muayeneleri yapıldı ve bulgular kayıt altına alındı. Lüzum halinde lezyonlardan mikrobiyolojik ve histopatolojik ek incelemeler yapıldı. Bulgular: HD ve PD alan 2 grupta en sık gözlenen deri bulgusu kserosisdi. Ekimoz, HD alan grupta PD alan gruba göre anlamlı yüksek saptandı. Müköz bulgu olarak en sık HD grubunda paslı dil, PD grubunda kserostomi gözlendi. Her 2 grupta en sık görülen tırnak bulgusu yarım ve yarım tırnak idi. Splinter hemoraji HD grubunda, PD grubuna göre anlamlı yüksek saptandı. Hemodiyaliz grubunda saç bulgusu alt ekstremite kıl kaybı oranı periton diyaliz grubundan anlamlı olarak daha yüksekti. PD alan grupta en sık kafa derisinde kıl kaybı saptandı. Sonuç: Çalışmaya dahil edilen hastaların tümü en az bir dermatolojik bulgu göstermekte idi. HD ve PD alan 2 grupta mukokutanöz bulgular açısından minör farklılıklar saptandı.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Dicle Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.608
Atıf : 3.127
2023 Impact/Etki : 0.081
Quarter
Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Q2
81/222

Dicle Tıp Dergisi