Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
Farelerde PTZ kaynaklı konvülsiyonlarda akut akrilamid uygulamasının etkisi
2019
Dergi:  
Van Veterinary Journal
Yazar:  
Özet:

Epilepsi nöbetlere neden olan nörolojik bir hastalıktır. Epilepsi tedavisi antiepileptik ilaçlarla yapılmaktadır. Akrilamit, üretim sanayinde, atık su sistemlerinde, kozmetikte ve laboratuvar çalışmalarında kullanılan kimyasal bir maddedir. Akrilamit aynı zamanda patates cipsi ve kızartmasında, bebek ürünlerinde, birada, bisküvilerde ve kurabiyelerde karbonhidratların belli derecelerin üzerinde ısıtılmasıyla ortaya çıkabilmektedir. Bu çalışma akrilamitin farelerde epileptik nöbetlere etkisini değerlendirmek için gerçekleştirilmiştir. 42 adet dişi Swiss-albino fare 7 gruba ayrıldı. Akrilamit i.p. yolla verildi. Grup A5’e 5 ve grup A10’a 10mg/kg akrilamit 5 gün boyunca verildi. PA5 ve PA10 gruplarına hem 5 gün boyunca 5 ve 10mg/kg akrilamit hem de 5.günün sonunda 80mg/kg i.p. pentilentetrazol(PTZ) verildi. Kontrol grubuna serum fizyolojik verildi. PTZ grubuna sadece 80mg/kg i.p. PTZ verildi. PHE(Fenitoin) grubuna 15mg/kg fenilefrin+80mg/kg PTZ verildi. Sonuçlar tek başına uygulanan akrilamitin herhangi bir nöbet ya da titremeye neden olmadığını gösterdi. PA5(15.5s) ve PA10(15.7s) gruplarında PTZ(62.3s) ve PHE(23.5s) gruplarına göre miyoklonik nöbete girmek için gereken sürede anlamlı azalma gözlendi. Tonik-klonik nöbete girme süresinde de PA5(19.3s) ve PA10(21s) gruplarında PTZ(267s) grubuna göre anlamlı kısalma gerçekleşti. Mevcut sonuçlar akrilamitin PTZ ile indüklenen nöbetlerde prokonvülsif etki gösterdiğini ortaya koymaktadır. Bu sonuçların insanlardaki karşılığının değerlendirilebilmesi için epilepsi hastalarının diyetleri ile ilgili çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Effect Of Acute Acrylamide Administration In Ptz Induced Convulsions In Mice
2019
Yazar:  
Özet:

Epilepsy is a neurological disorder which causes seizures. Epilepsy treatment is conducted with administration of antiepileptic drugs. Acrylamide is a chemical substance which is used for manufacturing, drainage treatment, cosmetics and laboratory studies. They can also be found in potato chips or French fries, infant formulas, beer, biscuits and cookies due to heating of carbohydrates at certain degrees. This study was conducted to assess effect of acute acrylamide administration on epileptic seizures in mice. 42 female Swiss-albino mice were separated into 7 groups. Acrylamide was administered via i.p. route. Groups A5 and A10 were administered with only 5 and 10mg/kg acrylamide respectively. PA5 and PA10 groups received five days of both 5 and 10mg/kg acrylamide respectively and also administered 80mg/kg(i.p.) pentylenetetrazol(PTZ) at the end of the 5th day. Control group was administered with saline. PTZ group was administered solely with 80mg/kg(i.p.) PTZ. PHE(Phenytoin) group received 15mg/kg phenylephrine+80mg/kg PTZ. Results show no convulsions or any tremor due to lone acrylamide administration in myoclonic convulsions. Results reveal a significant reduction in time required for myoclonic convulsions in PA5(15.5s) and in PA10(15.7s) groups compared to PTZ(62.3s) and PHE(23.5s) groups. Time required for tonic-clonic convulsion period was also significantly lowered in PA5(19.3s) and PA10(21s) groups compared to PTZ(267s). Present study revealed a proconvulsive effect of acrylamide on PTZ induced convulsions. Studies concerning diets of epilepsy patients are required to evaluate its relevance in human subjects.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Van Veterinary Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 172
Atıf : 29
2023 Impact/Etki : 0.104
Van Veterinary Journal