Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 15
 İndirme 3
Membran Kapasitif Deiyonizasyon Prosesi ile Sertlik Giderimi
2019
Dergi:  
Academic Platform Journal of Engineering and Smart Systems
Yazar:  
Özet:

Kalsiyum ve Magnezyum elementlerinin (+2) değerlikli iyon halleri sularda sertlik oluşturmaktadır. İnsan sağlığı açısından ciddi riskler oluşturmasa da sert sular sanayide üretim kalitesinin düşmesi, boruların ömrünün azalması, sıcak su üreten ya da tüketen cihazların ömrünün azalması gibi olumsuzluklara sebep olur. Sular CaCO3 eşdeğeri olarak (0 – 75 mg/L) yumuşak, (75 – 150 mg/L) orta sert, (150 – 300 mg/L) sert, ( >300 mg/L) çok sert su şeklinde sınıflandırılmaktadır. Membran Kapasitif deiyonizasyon (MCDI), sertlik türlerinin giderilmesinde etkili bir prosestir. Bu çalışmada sertlik gideriminde arıtılmış suyun kullanım alanı da göz önünde bulundurularak çok sert su sınıfına giren farklı oranlarda Ca2+ ve Mg2+ içeren sular MCDI ile arıtılarak proses suyu ve içme suyu elde edilmeye çalışılmıştır. Çalışmalar neticesinde 300 mg CaCO3/L sertlik içeren sular proses suyu üretiminde %90 - %97 aralığında; içme suyu eldesinde ise %71 - %82 oranlarında arıtılmıştır. Enerji için Maliyet analizi yapıldığında proses suyu için maliyetler 0,01 – 0,02 $/m3 aralığında değişirken içme suyu eldesi için bu maliyet 0,009 – 0,016 $/m3 aralığında değişmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Membran Kapasitif Deiyonizasyon Prosesi ile Sertlik Giderimi
2019
Yazar:  
Özet:

The ion states of calcium and magnesium elements (+2) form hardness in the water. Although it does not pose serious risks to human health, hard water causes negative effects, such as the decrease in the quality of production in the industry, the decrease in the life of the pipes, the decrease in the life of the devices that produce or consume hot water. CaCO3 equivalences are classified as soft, (75-150 mg/L) medium hard, (150-300 mg/L) hard, (>300 mg/L) very hard water. Membrane Capacitive Deionization (MCDI) is an effective processist in eliminating hardness types. In this study, considering the area of use of water purified in hardness cleansing, the water containing Ca2+ and Mg2+ in different proportions entering the very hard water class was tried to obtain process water and drinking water by purifying with MCDI. According to the study, 300 mg CaCO3/L hardness water is 90% to 97% in process water production and 71% to 82% in drinking water production. When the cost analysis for energy is carried out, the cost for process water varies in the range of 0.01 - 0.02 $/m3, while this cost for the drinking water handle varies in the range of 0.09 - 0.016 $/m3.

Anahtar Kelimeler:

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Academic Platform Journal of Engineering and Smart Systems

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 388
Atıf : 851
2023 Impact/Etki : 0.067
Academic Platform Journal of Engineering and Smart Systems