Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 14
 Görüntüleme 37
 İndirme 6
Bürokratik Okul Yapısı ile Müdür Yönetim Tarzları Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi
2020
Dergi:  
Pamukkale University Journal of Education
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı öğretmen algılarına göre okulun bürokratik yapısı ile okul müdürü yönetim tarzı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaca ulaşmak için ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Mersin il merkezinde bulunan liselerde görev yapan 286 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma verileri Okul Yapısının Etkililiği ve Algılanan-Müdür Yönetim Tarzı ölçekleri yardımıyla toplanmıştır. Araştırmada okulların sahip olduğu bürokratik yapı çoğu zaman kolaylaştırıcı, bazen ise engelleyici bulunmuştur. Okul müdürleri çoğu zaman işbirlikli, bazen otoriter, nadiren de ilgisiz ve karşı koyucu yönetim tarzı sergilemektedir. Kolaylaştırıcı yapı ile işbirlikli yönetim tarzı arasında yüksek düzeyde ve pozitif; otoriter,  ilgisiz ve karşı koyucu yönetim tarzı arasında ise orta düzeyde ve negatif ilişki bulunmuştur. Engelleyici yapı ile işbirlikli yönetim tarzı arasında orta düzeyde ve negatif; otoriter, ilgisiz ve karşı koyucu yönetim tarzı arasında ise orta düzeyde ve pozitif anlamlı ilişki bulunmaktadır. Kolaylaştırıcı yapı işbirlikli yönetim tarzını yüksek düzeyde olumlu, engelleyici yapı ise düşük düzeyde ve olumsuz yordamaktadır. Kolaylaştırıcı yapı otoriter, ilgisiz ve karşı koyucu yönetim tarzını yordamazken, engelleyici yapı her üç yönetim tarzını pozitif yordamaktadır

Anahtar Kelimeler:

Review of the relationships between the bureaucratic school structure and the management styles
2020
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study is to study the relationship between the school’s bureaucratic structure and the school’s manager’s management style according to the teacher’s perceptions. Relational scanning model has been used to this goal. The research work group consists of 286 teachers who work in high schools located in the center of the Mersin province in the 2017-2018 educational year. The research data was collected with the help of the scales of the Effectiveness of the School Structure and the Perceived-Stated Management Style. The research found that the bureaucratic structure that schools possess was often facilitating and sometimes obstructive. School managers often show co-operative, sometimes authoritarian, and rarely uninterested and counteracting management styles. There has been a high-level and positive relationship between the facilitating structure and the collaborative management style; the authoritarian, uninterested and oppositional management style has been a medium and negative relationship. There is a medium and negative relationship between the obstructive structure and the collaborative management style; and between the authority, the uninterested and the opposite management style, there is a medium and positive meaningful relationship. The facilitating structure is a collaborative management style at a high level of positive, while the blocking structure is a low level and a negative process. While the facilitating structure does not support the authoritarian, uninterested and opposition management style, the blocking structure is positive to both the three management styles.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of The Relationship Between Bureaucratic School Structure and Principal Management Styles
2020
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study was to investigate the relationship between school bureaucratic structure and principal management style according to teachers’ perceptions. Relational-survey model was used to achieve this purpose. The sample of the study consisted of 286 teachers working in high schools in the city center of Mersin in the 2017-2018 academic year. The research data were collected with the help of the Enabling School Structure and Perceived School Principal Management Styles scales. In the study, the bureaucratic structure of the schools was found to be usually enabling and sometimes obstructive. Principals often exhibit cooperative, sometimes authoritative, rarely indifferent and resistant management styles. Between enabling structure and cooperative management style was found high and positive; between enabling structure and authoritative, indifferent and resistant management style there was a moderate and negative relationship. There was a moderate and negative relationship between obstructive structure and cooperative management style; there was a moderate and positive relationship between authoritative, indifferent and resistant management style. The enabling structure predicted the cooperative management style highly positive and the obstructive structure predicted low and negative. While the enabling structure did not predict the authoritative, indifferent and resistant management style, the obstructive structure positively predicted all three management styles

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Pamukkale University Journal of Education

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 975
Atıf : 8.701
2023 Impact/Etki : 0.695
Pamukkale University Journal of Education