Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
HACI BEKTAŞ-I VELİ’NİN ESERLERİNİN RUHSAL LİDERLİK AÇISINDAN İNCELENMESİ
2023
Dergi:  
The Journal of Academic Social Science Studies
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, Hacı Bektaş-ı Veli’nin eserlerinde ruhsal liderlik boyutlarının mevcut olup olmadığını incelemektir. Ruhsal liderlik literatürde, genel itibarı ile örgütsel çıktılara etkisi ve İslami açıdan bir takım çalışmalara konu olmuştur. Hacı Bektaş-ı Veli hakkında yazılmış eserler ise literatürde genel itibarı ile fıkralar, kök değerler ve değerler eğitimi bağlamında çalışılmıştır. Bu çalışmada Hacı Bektaş-ı Veli’nin eserleri ruhsal liderlik bağlamında ele alınmıştır. Araştırma, hem ruhsal liderlik hem de dini bağlam ile ele alınması açısından önemli görülmektedir ve araştırmanın, bu yönü ile gelecekte yapılacak olan çalışmaların yönüne etki edeceğine inanılmaktadır. Araştırmanın en önemli sınırlılıklarından biri, Hacı Bektaş-ı Veli’nin sadece iki eserinin incelenmesidir. Hacı Bektaş-ı Veli’nin bu çalışmada incelenen iki eseri, Velâyet-nâme ile Mâkâlat-ı Gaybiyye ve Kelimât-ı Ayniyye’dir. Hacı Bektaş-ı Veli’nin eserlerinde ruhsal liderlik boyutlarının var olup olmadığı, doküman analizi yöntemi ile ele alınmış ve betimsel analiz ile test edilmiştir. Ruhsal liderliğin boyutları arasında; vizyon, umut/çaba (inanç), anlam (çağrı), fedakârlık, ait olma (üyelik), ruhsal yaşam ve yaşamdan memnuniyet yer almaktadır. Hacı Bektaş-ı Veli’nin eserlerinde yer alan ruhsal liderlik boyutlarına ilişkin anlatılmak istenilen değerler özü itibarı ile; içsellik, manevi değerler, Allah’tan gelip Allah’a gidileceğine inanmak, derviş (ermiş insan) gibi yaşamak, dünyevilik (nefis) ile bağı koparmak, Allah ile yalnız kalabilmek, özünü terk edip Allah’ın özüne kavuşmak, Allah’ın nurunda sır olmak gibi ruhsal değerlerdir. Çalışmada, toplam yedi adet ruhsal liderlik boyutunun altı adedinin (vizyon, umut/çaba (inanç), anlam (çağrı), ait olma (üyelik), ruhsal yaşam ve yaşamdan memnuniyet) eserlerde mevcut olduğu bulgulanmıştır.  Hacı Bektaş-ı Veli’nin iki eserinden elde edilen bulgularda yer almayan tek ruhsal liderlik boyutu; fedakârlık olmuştur.

Anahtar Kelimeler:

HACI BEKTAŞ-I VELI's works are reviewed from the spiritual leadership
2023
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study is to explore whether the dimensions of spiritual leadership are present in the works of Hacı Bektaş-i Veli. Spiritual leadership has been the subject of a series of studies in literature, its general reputation and the influence on organizational outcomes and Islamic perspective. The works written about Hacı Bektaş-i Veli, in literature, have been studied in the context of the general reputation of jokes, root values and values. In this study, the works of Hacı Bektaş-i Veli were discussed in the context of spiritual leadership. Research is considered important in terms of both spiritual leadership and religious context, and it is believed that the research will influence the direction of the work to be done in the future. One of the most important limitations of the research is the study of only two works of Hacı Bektaş-i Veli. There are two verses in the Qur’an: the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, and the Qur’an. The work of Hacı Bektaş-i Veli has been addressed with the method of document analysis and tested with the visual analysis of whether there are spiritual leadership dimensions. The dimensions of spiritual leadership include vision, hope/effort, meaning, sacrifice, belonging (magic), spiritual life and satisfaction with life. In the words of the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) and the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him). The study found that a total of seven dimensions of spiritual leadership were present in six works (vision, hope, effort, meaning, belonging, spiritual life, and satisfaction with life).  The only dimension of spiritual leadership that was not included in the findings obtained from the two works of Hacı Bektaş-i Veli was sacrifice.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
The Journal of Academic Social Science Studies

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.435
Atıf : 11.374
2023 Impact/Etki : 0.042
The Journal of Academic Social Science Studies