Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 17
 İndirme 5
Akne Vulgaris Hastalarında Mizaç ve Dürtüsellik
2019
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Akne Vulgaris (AV) pilosebase üniteyi etkileyen bir hastalıktır. Mizaç, stres ve psikososyal faktörler AV’in başlangıcında ve alevlenmesinde önemli bir rol oynar. Bu nedenle AV hastalarında eşlik eden ruhsal sorunlar, dürtüsellik ve mizaç özelliklerinin belirlenmesi hastalık ile mücadelede klinisyenlere yararlı bilgiler sağlayacaktır. Bu çalışmanın amacı AV’li hastaların mizaç, dürtüsellik, depresyon ve anksiyete düzeylerinin değerlendirilmesidir. Metod: Çalışmaya Akne Vulgaris tanılı 59 hasta ile 40 sağlıklı kontrol dahil edildi. Grupların sosyodemografik özellikleri kaydedildikten sonra Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Barratt Dürtüsellik Ölçeği 11. versiyon (BDÖ-11), Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris, San Diego Autoquestionaire (TEMPS-A) ölçekleri uygulandı. Ayrıca hasta grubuna klinik şiddeti belirlemek için GADS (Global Akne Derecelendirme Sistemi) ve VAS (Vizüel Aktivite Skoru) ile Dermatoloji Yaşam Kalitesi Endeksi (DYKE) uygulandı. Bulgular: AV’li hastaların siklotimik mizaç ve irritabl mizaç puanları anlamlı olarak daha yüksekti. Hasta grubunda dürtüsellik skorları anlamlı olarak daha yüksek idi. Hastaların yaşam kalitesi 38 hastada (%64,4) az etkilenmiş veya etkilenmemiş, 21 hastada (%35,6) orta düzeyde veya çok etkilenmiş olarak saptandı. Orta-çok etkilenen grupta az etkilenen gruba göre anksiyete ve depresyon skorları anlamlı olarak daha yüksekti. Sonuç: Çalışmamızda AV’ li hastalarda siklotimik ve irritabl mizaç skorlarını anlamlı ölçüde yüksek bulduk. Ayrıca AV’ li hastaların dürtüsellik düzeylerinin daha fazla olduğunu saptadık. Sonuç olarak, mizaç ve kişilik özelliklerini anlamak, AV’in tedavisi sırasında hastalar ve doktorlar arasında işbirliğine dayalı bir iletişimin kurulmasında temel oluşturacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Acne Vulgaris Patients with Mysteries and Dysteries
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: Acne Vulgaris (AV) is a disease that affects the pilosebase unit. Mysteries, stress and psychosocial factors play an important role in the beginning and inflammation of AV. Therefore, the identification of the mental problems accompanied by AV patients, the impulsivity and the spotting characteristics will provide clinics with useful information in the fight against the disease. The aim of this study is to assess the levels of depression, depression, and anxiety in patients with AV. Method: The study included 59 patients diagnosed with acne vulgaris with 40 healthy controls. After the sociodemographic characteristics of the groups were recorded, Beck Depression Scale (BDÖ), Beck Anxiety Scale (BAÖ), Barratt Density Scale 11. The version (BDÖ-11), Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris, San Diego Autoquestionaire (TEMPS-A) scales were applied. The Dermatology Life Quality Index (DYKE) was also applied to the patient group with the GADS (Global Acne Rating System) and VAS (Visual Activity Score) to determine clinical severity. Results: Cyclothytic and irritable scores of AV patients were significantly higher. In the patient group, the impulsivity scores were significantly higher. The quality of life of patients was found to be less affected or unaffected in 38 patients (64.4 percent), and in 21 patients (35.6 percent) to be medium or highly affected. In the middle-very affected group, the scores of anxiety and depression were significantly higher compared to the less affected group. Result: In our study, we found cyclotimic and irritable sputum scores significantly high in patients with AV. We also found that AV patients had higher levels of impulsivity. As a result, the understanding of the characteristics and personality will be the basis for the establishment of a communication based on cooperation between patients and doctors during the treatment of AV.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 592
Atıf : 1.166
Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi