Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 6
 İndirme 2
Pandemi Sürecinde Hastanede Çalışan Fizyoterapistlerin Mesleki Tükenmişlik, Yorgunluk Ve Mental Sağlıkları Arasındaki İlişki
2022
Dergi:  
Sağlık Profesyonelleri Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada; pandemi sürecinde hastanede çalışan fizyoterapistlerin mesleki tükenmişlik, yorgunluk ve mental sağlık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlandı. Yöntem: En az bir yıldır fizyoterapist olan ve pandemi sürecinde aktif çalışan 130 fizyoterapist çalışmaya dahil edildi. Fizyoterapistlerin sosyodemografik bilgileri ve Covid-19 ile ilgili bilgiler alındıktan sonra mesleki tükenmişlik için Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ), yorgunluk şiddeti için Yorgunluk Şiddet Ölçeği (YŞÖ), mental sağlık için Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) uygulandı. Anketler çevrim içi olarak uygulandı. Sonuçlar: Değerlendirme sonucunda yorgunluk şiddet puanı ile duygusal tükenme puanı arasında pozitif yönde (r=0,530; p<0,001), kişisel başarı puanı ile arasında negatif yönde (r=-0,243; p<0,01), duyarsızlaşma puanı ile arasında pozitif yönde (r=0,428; p<0,001) anlamlı doğrusal ilişki olduğu tespit edildi. Beck depresyon puanı ile duygusal tükenme puanı pozitif yönde (r=0,586; p<0,001), kişisel başarı puanı ile arasında negatif yönde (r=-0,233; p<0,01), duyarsızlaşma puanı ile arasında pozitif yönde (r=0,530; p<0,001) anlamlı doğrusal ilişki olduğu bulundu. Yorgunluk şiddet puanı ile beck depresyon puanı arasında ise pozitif yönde (r=0,570; p<0,001) anlamlı doğrusal ilişki olduğu saptandı. Tartışma: Çalışmada pandemi sürecinde çalışan fizyoterapistlerin mesleki tükenmişlik, yorgunluk ve mental sağlık düzeyleri birbiri ile ilişkili bulundu. Covid-19 ile mücadelede ve sonrasında, fizyoterapide hasta yükünün artacağı ve fizyoterapistlere daha fazla ihtiyaç olacağı düşünüldüğünde bu sonuç göz önünde bulundurulmalıdır. Fizyoterapistlerin pandemi sürecine verdiği yanıtlar detaylı değerlendirilerek; mesleki tükenme, yorgunluk ve depresyonun meydana gelmesini önleyecek uygulamalar gerçekleştirilmelidir.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: The aim of this study was to investigate the relationship between professional burnout, fatigue, and mental health among physiotherapists working in hospitals during the pandemic. Methods: Physiotherapists (n=130) who have worked actively during the pandemic were included in the study. After obtaining sociodemographic information of physiotherapists and information about Covid-19, professional burnout was evaluated with Maslach Burnout Scale (MBI). The Fatigue Severity Scale (FSS) was used for the severity of fatigue, and the Beck Depression Inventory (BDI) was used to asses mental health. Surveys were conducted online. Results: The correlation between FSS and emotional exhaustion score (r = 0.530 p <0.001), negative correlation between FSS and personal achievement score (r= -0.243 p <0.01), positive correlation between FSS and depersonalization score (r = 0.428 p <0.001) was found. Positive correlation between BDI and emotional exhaustion score (r = 0.586 p <0.001), negative correlation between BDI and personal achievement score (r = -0.233 p <0.01), positive correlation between BDI and depersonalization score (r = 0.530 p <0.001) was found. Positive (r = 0.570 p <0.001) significant linear relationship was found between FSS and BDI. As a result, occupational burnout, fatigue, and mental health levels of physiotherapists who have worked during the pandemic were found to be correlated with each other. Conclusion: Considering that the patient load in physiotherapy will increase and there will be a greater need for physiotherapists in the fight against Covid-19 and afterwards, this result should be considered. The response of physiotherapists to the Covid-19 pandemic should be evaluated in detail.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Sağlık Profesyonelleri Araştırma Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Sağlık Profesyonelleri Araştırma Dergisi