Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
Uygulama Temelli Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeğinin Türk Kültürüne Uyarlama Çalışması
2019
Dergi:  
Sakarya University Journal of Education
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, her geçen gün yaygın bir sorun haline gelen akıllı telefon bağımlılığını tespit etmek amacıyla geliştirilmiş olan Uygulama Tabanlı Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeğini ülkemiz kültürüne uyarlamaktır. Uygulama Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesinde 2017 – 2018 eğitim öğretim yılında öğrenim gören 474 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Yapı geçerliği için yapılan Açımlayıcı Faktör Analizinde (AFA) maddeler orijinal yapıdakine uygun olarak tek faktör altında toplanmıştır. Açıklanan varyans oranının %52.658 olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Faktörün öz değerinin 3.159 olduğu belirlenmiştir. Madde faktör yüklerinin 0.531 ile 0.835 arasında değiştiği ve hata varyanslarının tümünün 0.05’ten küçük olduğu gözlenmiştir. Doğrulayıcı Faktör Analizinde (DFA) veri setinin yapısı nedeniyle, asimptotik kovaryans ve korelasyon matrisleri, Ağırlıklandırılmış En Küçük Kareler (Weigthed Least Square-WLS) kestirim yöntemi tercih edilmiştir. Madde t değerlerinin 0.01 düzeyinde anlamlı olduğu tespit edilmiştir (30.522-41.257). Madde faktör yüklerinin ise yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır (0.50-0.81). Model uyum indeksleri incelendiğinde ise χ2/sd=2.09, RMSEA =0.068 GFI = 0.99, AGFI=0.98, CFI=0.98, NNFI=0.96, NFI=0.96, SRMR =0.044 olarak hesaplanan uyum değerlerinin kabul edilebilir veya mükemmel uyuma işaret ettiği görülmüştür. Ölçeğe ilişkin güvenirlik çalışmaları kapsamında Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayısının 0.81 olduğu belirlenmiştir. Ayrıca dört hafta arayla yapılan test tekrar test korelasyon katsayısının 0.92 olduğu bulunmuştur. Yapılan bu çalışmada son dönemde ciddi bir soruna dönüşmüş olan akıllı telefon bağımlılığına ilişkin bu ölçeğin ulusal literatüre kazandırılması sağlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Adaptation Of Application-based Smartphone Addiction Scale To Turkish Cultures
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to adapt the Application Based Smartphone Addiction Scale, which has been developed to determine the smart phone addiction, which is becoming a common problem every day. The study was carried out with 474 students in 2017 - 2018 academic year at Bolu Abant Izzet Baysal University Faculty of Education. In exploratory factor analysis (EFA) for construct validity, the items were collected under a single factor in keeping with the original structure. The rate of explained variance was 52.658%. The eigenvalue of the factor was determined to be 3.159. Factor loadings of the items ranged between 0.531 and 0.835, and all of the error variances were less than 0.05. Asymptotic covariance and correlation matrices and Weighted Least Square (WLS) estimation method were preferred because of the structure of data in Confirmatory Factor Analysis (CFA). T-values of the items were found to be significant at the level of 0.01 (30.522-41.257). Factor loadings of the items were found to be high (0.50-0.81). When the model fit indices were examined, the fit values calculated as χ2/sd = 2.09, RMSEA = 0.068, GFI = 0.99, AGFI = 0.98, CFI = 0.98, NNFI = 0.96, NFI = 0.96, SRMR = 0.044 indicated acceptable or excellent fit. Cronbach Alpha internal consistency coefficient was found to be 0.81 within the scope of reliability studies. In addition, the test-retest correlation coefficient was found to be 0.92 at four-week intervals. In this study, it has been ensured that this scale related to smartphone addiction, which has recently become a serious problem, has been introduced to national literature.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Sakarya University Journal of Education

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 579
Atıf : 4.422
2023 Impact/Etki : 0.012
Sakarya University Journal of Education