Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 14
Sağlıkta Yapay Zekanın Kullanım Alanları Üzerine Nitel Bir Araştırma
2022
Dergi:  
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın temel amacı, sağlıkta yapay zekanın kullanım alanlarını incelemektir. Doküman ve içerik analizlerini kullanıldığı bu nitel araştırmada, Ulusal Tez Merkezi’nde yer alan açık erişimli tezler değerlendirilmiştir. Konuyla ilgili toplam 125 adet tez farklı açılardan ele alınmıştır. Tezlerinin %89,6’sının Türkçe dilinde, %64,8’inin yüksek lisans düzeyinde, %26,4’ünün 2021 yılında, %14,4’ünün ise Selçuk ve Sakarya Üniversitelerince yazıldığı saptanmıştır. Çalışma sonucunda, sağlıkta yapay zekanın kullanım alanlarına ilişkin 13 farklı tema ortaya çıkartılmıştır. Bu temaların sırayla; “hastalıkların teşhisi (f: 21)”, “hastalıkların sınıflandırılması (f: 20)”, “hastalıkların tespiti (f: 15)”, “tıbbi görüntülerin işlenmesi (f: 14)”, “hastalıkların öngörülmesi (f: 13)”, “medikal destek sistemlerinin geliştirilmesi (f: 10)”, “hastalıkların tanılanması (f: 9)”, “hastalıkların risk derecesinin tayini (f: 8)”, “hastalıkların prognoz takibi (f: 5)”, “hastalıkların izlenmesi (f: 4)”, “halk sağlığı (f: 2)”, “sağlık hizmetleri yönetimi (f: 1)” ve “hekim görüşlerinin saptanması (f: 1)” şeklinde olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca; Kanser, Diyabet Covid-19, Alzheimer, Demans, Parkinson, Çölyak, Epilepsi, Multiple Skleroz, Beyin Timörü, İnfertilite, Tiroid, Anemi, Uyku Apnesi,Glokom, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Kalp Ritim Bozukluğu, Bakteriyel Cilt Enfeksiyonu, Yanık ve İşitme Kaybı gibi pek çok sağlık sorununda yapay zeka teknolojilerinin güvenilir ve başarılı bir biçimde kullanıldığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

A Qualitative Research On The Uses Of Artificial Intelligence In Health
2022
Yazar:  
Özet:

The main purpose of this research is to examine the usage areas of artificial intelligence in health. In this qualitative research, in which document and content analyzes were used, open access theses in the National Thesis Center were evaluated. A total of 125 theses on the subject have been discussed from different perspectives. It has been determined that 89.6% of the theses were written in Turkish, 64.8% at the master's level, 26.4% in 2021, and 14.4% by Selçuk and Sakarya Universities. As a result of the study, 13 different themes related to the use of artificial intelligence in health were revealed. These themes are in order; “diagnosis of diseases (f: 21)”, “classification of diseases (f: 20)”, “detection of diseases (f: 15)”, “processing of medical images (f: 14)”, “prediction of diseases (f: 13)”, “development of medical support systems (f: 10)”, “diagnosis of diseases (f: 9)”, “determination of the degree of risk of diseases (f: 8)”, “prognosis follow-up of diseases (f: 5)”, “monitoring of diseases (f: 4)”, “public health (f: 2)”, “health services management (f: 1)” and “determination of physician opinions (f: 1)”. In addition, it has been determined that artificial intelligence technologies are used reliably and successfully in many health problems such as Cancer, Diabetes, Covid-19, Alzheimer's, Dementia, Parkinson's, Celiac, Epilepsy, Multiple Sclerosis, Brain Timor, Infertility, Thyroid, Anemia, Sleep Apnea, Glaucoma, Obsessive Compulsive Disorder, Heart Rhythm Disorder, Bacterial Skin Infection, Burn and Hearing loss.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.175
Atıf : 5.515
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi