Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
ÇOKLU ENGELE SAHİP ÇOCUKLAR ile TİPİK GELİŞİM GÖSTEREN YAŞITLARI ARASINDA MOTOR PERFORMANSIN KARŞILAŞTIRILMASI
2023
Dergi:  
Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çoklu engele sahip bireyler aynı anda iki ya da daha fazla engele sahiptir ve bu durum niteliksel ve niceliksel olarak yetersiz motor performansa neden olabilir. Bu çalışma, çoklu engele sahip çocukların motor performansını tipik gelişim gösteren yaşıtlarıyla karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Yöntem: Bu prospektif çalışmaya, Hastalıkların ve İlgili Sağlık Sorunlarının Uluslararası İstatistiksel Sınıflaması: 11. Revizyon'una göre görme bozukluğu tanısı almış çoklu engele sahip 26 çocuk ve tipik gelişim gösteren 20 çocuk dahil edilmiştir. Motor yeterliliğin değerlendirilmesinde Bruininks-Oseretsky Motor Yeterlilik Testi İkinci Versiyon Kısa Formu kullanılmıştır. El ve parmak kavrama kuvvetlerinin değerlendirilmesinde el dinamometresi ve pinçmetre kullanılmıştır. Performansa dayalı el becerilerinin değerlendirilmesi için Dokuz Delikli Peg Testi uygulanmıştır. Sonuçlar: Çoklu engele sahip çocuklar daha düşük denge kontrolü (p<0,001), hareket hızı ve çeviklik (p<0,001), omuz ve kol kuvvet (p=0,042) ve abdominal kuvvet (p=0,007) skorlarına sahipti. Tipik gelişim gösteren çocuklar ile karşılaştırıldığında, dominant (p=0,006) ve non-dominant (p=0,008) el kavrama kuvvetleri önemli derecede daha zayıftı. Çoklu engele sahip çocukların peg testi takma (p=0,026) ve çıkarma (p=0,035) süreleri tipik gelişim gösteren çocuklara göre daha uzundu. Tartışma: Çalışmadan elde edilen bilgiler çoklu engele sahip çocukların tipik gelişim gösteren çocuklara göre daha zayıf motor yeterlilik, kavrama kuvveti ve el fonksiyonlarına sahip olduklarını ortaya koymaktadır. Mevcut engellerine ek olarak görsel girdilerin yetersizliği, çoklu engele sahip çocuklarda yetersiz motor performansa neden olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of Motor Performance Between Children With Multiple Disabilities and Typical Development
2023
Yazar:  
Özet:

Purpose: Individuals with multiple disabilities have two or more disabilities at the same time, and these impairments can cause qualitatively and quantitatively insufficient motor performance. This study aimed to compare the motor performance of children with multiple disabilities to children with typical development. Methods: This prospective study included 26 children with multiple disabilities who had visual impairment according to the International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems: 11th Revision, and 20 children with typical development. The Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency Second Edition Short Form was used to examine motor proficiency. A standard hand dynamometer and pinchmeter were used to assess hand and finger grip strength. The Nine-Hole Peg Test was used to evaluate performance-based hand functions. Results: Children with multiple disabilities had lower scores for balance control (p<0.001), running speed agility (p<0.001), shoulder and arm strength (p=0.042), and abdominal strength (p=0.007). Hand grip strength scores for the dominant (p=0.006) and non-dominant hands (p=0.008) were significantly lower compared to children with typical development. Dominant hand placing (p=0.026) and removing (p=0.035) times were longer for children with multiple disabilities compared to the corresponding times for the children with typical development. Conclusion: Data obtained from the current study reveal that children with multiple disabilities have poorer motor proficiency, grip strength, and hand functions compared to children with typical development. Inadequacy of visual input in addition to their existing disabilities may cause insufficient motor performance in children with multiple disabilities.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 264
Atıf : 239
2023 Impact/Etki : 0.041
Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi