Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
İnkarsere Karın Ön Duvarı Fıtıklarında Üçüncü Basamak Hastane Deneyimi
2023
Dergi:  
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada acil cerrahi uyguladığımız inkarsere karın ön duvarı fıtık sonuçlarının literatür ışığında değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metod: Ocak 2016 ile Aralık 2019 tarihleri arasında inkarsere karın ön duvarı fıtığı nedeniyle acil cerrahi uygulanan 124 hastanın kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Hasta dosyaları, bilgisayar kayıtları, epikriz raporları, ameliyat raporları ve poliklinik kayıtları değerlendirildi. Hastaların yaş, cinsiyet, fıtık tipi, yerleşim yeri, başvuru zamanı, geçirilmiş fıtık cerrahisi öyküsü, etkilenen organlar, uygulanan anestezi tipi, cerrahi teknikler, rezeksiyon durumu, hastanede kalış süresi, morbidite ve mortalite oranları kaydedildi. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 59,47 ± 17,75 (17-94) idi. Hastaların 64'ü (%51,6) kadın, 60'ı (%48,4) erkekti. Ortalama hastanede kalış süresi 4,12±3,52 (1-19) gündü. On üç (%10,5) hastada ek hastalık mev-cuttu. 100 (%80,6) hastaya genel anestezi, 24 (%19,4) hastaya rejyonal anestezi uygulandı. 25 hasta nüks, 99 hasta ise primer herni tanısı ile opere edildi. Fıtık kesesi içinde en sık basıya uğrayan organlar omen-tum (%64,5) ve ince barsak (%32,2) idi. Hastaların 16'sına barsak rezeksiyonu uygulandı. 90 hastaya ope-rasyon sırasında mesh uygulandı. En sık görülen fıtık tipleri inguinal, umbilikal ve insizyonel fıtıklardır. 17 hastada 31 (%13,7) komplikasyon gelişti. Sepsis, yara enfeksiyonu, ileus, atelektazi ve solunum yetmezliği en yaygın komplikasyonlardı. Hastaların 6'sında (%4,8) mortalite gelişti. Sonuç: Bu çalışmada ek hastalığın fıtık olgularında morbiditeyi, strangülasyona bağlı intestinal rezeksiyo-nun morbidite ve mortaliteyi artırdığını görülmüştür. Bu nedenle inkarsere fıtık ile başvuran hastalar strangülasyon gelişmeden en kısa zamanda ameliyat edilmelidir.

Anahtar Kelimeler:

A Tertiary Hospital Experience In Incarcerated Anterior Abdominal Wall Hernias
2023
Yazar:  
Özet:

Background: This study aims to evaluate the results of incarcerated anterior abdominal wall hernia cases in which we performed emergency surgery in light of the literature. Materials and Methods: The records of 124 patients who underwent emergency surgery for incarcera-ted anterior abdominal wall hernia between January 2016 and December 2019 were retrospectively reviewed. The patients' files, computer records, epicrisis reports, surgery reports, and outpatient clinic records were evaluated. Patients; Age, gender, hernia type, location, time of admission, previous hernia surgery history, affected organs, type of anesthesia applied, surgical techniques, resection status, length of hospital stay, morbidity, and mortality rates were recorded. Results: The mean age of 124 patients was 59.47 ± 17.75 (17-94) years. Of the patients, 64 (51.6%) were female, and 60 (48.4%) were male. The mean hospital stay was 4.12±3.52 (1-19) days. Thirteen (10.5%) patients had additional disease. General anesthesia was applied to 100 (80.6%) patients, and regional anesthesia was applied to 24 (19.4%) patients. 25 patients were operated on with the diagnosis of recur-rence and 99 with the diagnosis of a primary hernia. The most frequently compressed organs in the hernia sac were the omentum (64.5%) and small intestine (32.2%). Bowel resection was performed in 16 of the patients. Mesh was applied to 90 patients during the operation. The most common hernia types were inguinal, umbilical, and incisional. 31 (13.7%) complications developed in 17 patients. Sepsis, wound infection, ileus, atelectasis, and respiratory failure were the most common. Mortality was developed in 6 (4.8%) of the patients. Conclusions: This study showed that additional disease increases morbidity in hernia cases, and intestinal resection due to strangulation increases morbidity and mortality. Therefore, patients presenting with an incarcerated hernia should be operated on as soon as possible before strangulation develops.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 545
Atıf : 167
2023 Impact/Etki : 0.034
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi