Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 25
 İndirme 5
Elektrikli araçlar için iyileştirilmiş pasif dengeleme yöntemi ile tasarlanan batarya yönetim sisteminin gerçek-zamanlı uygulaması
2023
Dergi:  
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma kapsamında, silindirik lityum-iyon hücrelerin birleşiminden oluşan batarya paketi tasarımı ile birlikte iyileştirilmiş pasif dengeleme tekniği kullanılarak hücrelerin daha verimli bir şekilde şarj-deşarj işlemini gerçekleştirebilmesine izin veren bir batarya yönetim sistemi (BYS) önerilmiştir. Yanlış bağlantı, harici müdahale ile oluşan istenmeyen kısa devre durumu, olumsuz çevre şartları, imalattan kaynaklı ve tamamen homojen yapıda olmayan bataryaların kullanımı batarya paketi için risk oluşturmaktadır. Bu durumlardan dolayı oluşabilecek olan aşırı sıcaklık, şarj-deşarj ve kısa devre kaynaklı aşırı akım ve aşırı gerilim gibi olumsuzluklar anında, BYS sisteme müdahale edebilir ve görüntülü/sesli uyarı verebilir olmalıdır. Verimlilik açısından ise hücre gerilim değerlerinin birbirine yakın olarak hatta aynı düzeyde kullanılması önem teşkil etmektedir. Bu amaçla pasif dengeleme yöntemi sayesinde her şarj aşamasında hücrelerin gerilim düzeyleri, batarya çeşidi ve karakteristikleri göz önünde bulundurularak özgün olarak belirlenen eşik değerlerde dengelenmesi esas alınmıştır. Önerilen BYS’de merkezi ve ikincil mikrodenetleyici olarak ARM tabanlı STM32F103 tercih edilmiştir. Proje kapsamında olabildiğince yüzey montajlı malzemelerin kullanılması ile çift katman yapılı olarak gerçekleştirilen elektronik kart tasarımları, genel olarak batarya paketinin içerdiği enerji yoğunluğu ve sistem özellikleri de düşünüldüğünde oldukça ergonomik bir gerçek-zamanlı batarya yönetim sistemi elde edilmiştir. Ayrıca batarya paketinin tasarımı, kullanılmak istenen sistemin durumuna göre paralel modül sayılarının eklenip çıkarılabilmesi sayesinde de önerilen batarya yönetim sisteminin özellikle akım kapasitesi anlamında uyarlanabilir bir yapı sergilemesine olanak sağlamaktadır. Önerilen sistemin başarısı, gerçek-zamanlı bir elektrikli araç üzerinde kullanılarak test edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Real-time application of the battery management system designed with improved passive balance method for electric vehicles
2023
Yazar:  
Özet:

In this study, a battery management system (BYS) has been proposed, along with the battery package design consisting of a combination of cylindrical lithium-ion cells, which allows cells to perform charging-decharge process more efficiently using improved passive balance technique. Fault connectivity, unwanted short circuit condition, negative environmental conditions, the use of production-based and fully homogeneous batteries pose a risk for the battery package. Negatives such as excess temperature, charging-decharge and short-circuit excess flow and excess voltage that may occur due to these circumstances should be able to interfere with the BYS system and be able to give a visual/audio warning. In terms of efficiency, it is important to use cell voltage values close to each other, even at the same level. For this purpose, the method of passive balancing is based on the balance of cells at the originally determined marginal values, taking into account the voltage levels, battery variety and characteristics in each charging phase. In the proposed BYS, the ARM-based STM32F103 was preferred as a central and secondary microcontroller. With the use of as much surface-montered materials as possible within the project, the electronic card designs carried out in double layer, generally the energy intensity contained in the battery package and the system characteristics are also taken into account, a very ergonomic real-time battery management system is achieved. Furthermore, the design of the battery package allows the recommended battery management system to display a customizable structure, especially in terms of current capacity, thanks to the addition and removal of parallel modules according to the condition of the desired system. The success of the recommended system has been tested by using it on a real-time electric vehicle.

Anahtar Kelimeler:

2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.369
Atıf : 6.274
2023 Impact/Etki : 0.094
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi