Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
OSMANLI’DAN CUMHURİYET’E TÜRK MEDYASI
2023
Dergi:  
Akademik Hassasiyetler
Yazar:  
Özet:

Osmanlı’dan birçok alanda olduğu gibi basın alanında bir enkaz devralan Türkiye Cumhuriyet’i özellikle ilk yıllarında basına büyük önem vermiştir. Genç Cumhuriyet’in kuruluşunda ihtiyaç duyulan ulus ve vatandaşlık bilincini oluşturmak için basından önemli ölçüde faydalanmıştır. Bu süreçte ise basın üzerinde baskı oluşturduğu yönünde eleştirilere maruz kalmıştır. Literatür taraması yapılan bu çalışmada Osmanlı’dan günümüze Türk basınının yaşadığı süreçler ortaya konulmaya ve bu eleştirlere cevap aranmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda iktidara tehdit olarak görülen basın geç de olsa devlet eliyle oluşturulmuş ancak iktidarı korumak için bir araç olarak kullanılmıştır. Muhalif basın ise ciddi yaptırımlarla ortadan kaldırılmıştır. Cumhuriyet’in ilk yıllarında hatta Milli Mücadele döneminde basının önemini kavrayan Atatürk ise Türk basınının gelişmesi için büyük çaba göstermiştir. Yeni kurulan Cumhuriyet’in devrimlerini halka anlatmak ve benimsetmek için basının çok önemli olduğunu gören Atatürk basından da bu sürece destek vermesini beklemiştir. Ancak bunu yaparken bağımsız, özerk ve profesyonel bir basının oluşması için gerekli alt yapı çalışmalarını da birlikte yürütmüştür. Dönemin olağandışı şartları basının üzerindeki denetimin zaman zaman artmasına sebep olmuştur. Ancak tarihi olayları dönemin şartları ekseninde ve bir bütün olarak değerlendirmek gerekmektedir. Cumhuriyet’in ilerleyen dönemlerinde Türk medyası teknolojik olarak büyük ilerleme geçirmiş ve dünyada önemli bir konuma sahip olmuştur. Ancak içerik açısından ortaya çıkan durum tartışılmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Turkish Media: From The Ottoman Empire To The Republic
2023
Yazar:  
Özet:

Turkey, inheriting a wreckage in many areas from the Ottoman Empire, attached great importance to the press, especially in its early years. The young Republic extensively utilized the press to create the necessary national and citizenship consciousness during its establishment. However, during this process, it faced criticism for exerting pressure on the press. This study, based on a literature review, aims to uncover the processes that Turkish media has gone through from the Ottoman era to the present day and seeks to address these criticisms. In this context, the press, perceived as a threat to the government, was eventually established by the state, but it was also used as a tool to protect the government's interests. Oppositional media was eliminated through severe sanctions. Atatürk, who recognized the importance of the press during the early years of the Republic and even during the Turkish War of Independence, made significant efforts to promote the development of Turkish media. He understood that the press played a crucial role in conveying and internalizing the revolutionary changes of the newly founded Republic to the public. However, while doing so, he also worked on creating the necessary infrastructure for an independent, autonomous, and professional press. The extraordinary conditions of the time sometimes led to increased government control over the press. However, it is essential to evaluate historical events within the context of the prevailing conditions of the era as a whole. In the later stages of the Republic, Turkish media made significant technological advancements and gained an important position worldwide. However, there have been debates regarding the content that emerged during this period.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Akademik Hassasiyetler

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 476
Atıf : 1.097
2023 Impact/Etki : 0.221
Akademik Hassasiyetler