Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 1
Doğru Taban Gübre Seçiminde İhmal Edilen Seçenek: 20.32.0.+15 (SO3) + Zn Gübresi ve Toprak Analiz Desteği
2018
Dergi:  
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Öngörü çalışmalarının zenginliği, çoğu zaman, öngörü kalitesini artırır. Ancak Türkiye kimyasal gübre tüketimlerinin geleceğine yönelik çalışmalar azdır. Bu makaleyle, 1999 yılında önerilen ve 2004 yılından itibaren üretilmeye başlanan bir kompoze gübrenin, henüz tahmin edilen düzeyde tüketilmiyor olmasının neden ve sonuçları tartışılmıştır. Türkiye’de çiftçiler özellikle hububat üretiminde ekim öncesi veya ekimle gübrelemede çoğunlukla azot ve fosforu birlikte içeren kompoze gübreleri tercih etmektedirler. Bu tercih,  çiftçileri DAP ve 20.20.0 kompoze gübrelerini yaygın olarak kullanmaya yönlendirmiştir. 1999 yılında önerdiğimiz,  2004 yılından bu yana üretilen 20.32.0. 15(SO3)+Zn gübresi, bazı hububat alanları için çok daha uygun azot fosfor dengesi sağlayan doğru bir alternatiftir. Ancak bilinirliği çok sınırlıdır. Yıllık tüketim miktarının son 3 yıl ortalaması yaklaşık 19 bin ton düzeyindedir ve bu durum beklentilerimizin altındadır. Toprak analizine dayalı, nitelikli gübreleme tavsiyeleri sayısının artışı; bu ve bu gübredeki N/P205 dengesine yakın özellikte üretilecek gübrelere artan miktarlarda tüketim şansı verecektir. Olmasını beklediğimiz bu artış, dengesiz azot-fosfor kullanıma bağlı ekonomik kayıpları azaltabilecektir. Bilgi ve gözlemlerimizin hemen tamamı Türkiye’de toprak ve bitki analiz desteğinin çok özel bir değere sahip olduğuna işaret etmektedir.  Kimyasal gübre tüketim desteğinden daha öncelikli olarak, toprak ve bitki analiz desteğinin uygulama kalitesi geliştirilmelidir. Bu yolla gübrelemelerin analiz sonuçlarına dayalı olarak yapılmasını gerçekleşebilecektir. Sonuçta kimyasal gübre kullanım etkinliği artacaktır.

Anahtar Kelimeler:

The right base fertilizer option: 20.32.0.+15 (SO3) + Zn Gibraltar and Ground Analysis Support
2018
Yazar:  
Özet:

The wealth of the forecast studies, often, improves the quality of the forecast. However, there is little research on the future of chemical fertilizers in Turkey. This article discusses the reasons and consequences why a composite fertilizer proposed in 1999 and started producing since 2004 has not yet been consumed at the expected level. In Turkey, farmers prefer composed fertilizers that contain nitrogen and phosphorus together, especially in the production of grapefruit before October or in the fertilization with October. This preference has directed farmers to use DAP and 20.20.0 composite fertilizers widely. We recommended in 1999, produced since 2004, 20.32. 15(SO3)+Zn fertilizer is the right alternative to a much more suitable nitrogen phosphoric balance for some fertilizer areas. The knowledge is very limited. The average annual consumption of the last 3 years is about 19 thousand tons, and this is below our expectations. The increase in the number of qualitative fertilizing recommendations based on the soil analysis will give the chance of increased consumption to the fertilizers that will be produced in properties close to the N/P205 balance in this fertilizer. This increase we expect to be will reduce economic losses due to the unbalanced use of nitrogen-phosphorus. Almost all of our information and observations indicate that support for soil and plant analysis in Turkey has a very special value.  More importantly than chemical fertilizer consumption support, the quality of application of soil and plant analysis support should be improved. This way, fertilizers can be made based on the analysis results. After all, the use of chemical fertilizers will increase.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi

Alan :   Mühendislik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 338
Atıf : 796
2023 Impact/Etki : 0.13
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi