Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 6
 İndirme 2
DEPRESSION AND ITS ASSOCIATED FACTORS: A STUDY ON CAREGIVERS OF PSYCHIATRIC PATIENTS
2021
Dergi:  
Pakistan Armed Forces Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Objective: To determine the frequency and association of depression among caregivers of psychiatric patients. Study Design: Cross-sectional study. Study place and duration: Outpatient Department of a Tertiary Care Hospital, Rawalpindi, from Sep 2016 to Apr 2017. Methodology: A total of 200 caregivers of psychiatric patients were included in this study. Each caregiver was interviewed by a consultant psychiatrist to measure the frequency of depression according to International Classification of Disease-10 (ICD10) criteria and Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) score of >8. Socio-demographic factors were associated with presence of depression by using chi-square test. Results: The mean age observed was 35.36 ± 8.39 years. There were 84 (42%) males and 116 (58%) females. Depression was found in 95 (47.5%) caregivers of psychiatric patients in our analysis. Female gender, low socio-economic status and type of psychiatric illness had significant relationship with presence of depression among our target population. Conclusion: Depression was a highly common undiagnosed entity among the caregivers of psychiatric patients. Female caregivers or caregivers with low socio-economic status should be screened especially for depression in addition to caregivers of patients suffering from psychotic illness.

Anahtar Kelimeler:

2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Pakistan Armed Forces Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.236
Atıf : 131
Pakistan Armed Forces Medical Journal