Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 10
 İndirme 1
Riskli gebelerin doğum korkusu, emzirme özyeterlilik ve emzirme başarılarının belirlenmesi
2022
Dergi:  
Sağlık Akademisi Kastamonu
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, yüksek riskli gebelerin doğum korkusu, emzirme özyeterlilik ve emzirme başarısı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı tipte yapılan çalışma Ankara’da bir eğitim araştırma hastanesinde Ocak-Kasım 2017 tarihleri arasında perinatoloji servisine doğum amaçlı yatan gebelere uygulanmıştır. 326 gebe ile çalışma tamamlanmıştır. Çalışmaya katılan tüm gebelerden yazılı ve sözlü onam alındıktan sonra, anket form (sosyo demografik, obstetrik, geçmiş emzirme deneyimi ve doğum eylemi süreciyle ilgili özellikler) yüzyüze doldurulmuştur. Doğum Korkusu Ölçeği (DKÖ), servikal dilatasyon 3cm (DKÖ-1), 6 cm (DKÖ-2) ve 9 cm iken (DKÖ-3), Emzirme Öz-Yeterlilik Ölçeği (EÖYÖ) ve Latch Emzirmeyi Değerlendirme ve Tanılama Ölçeği (LATCH) kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan tüm gebelerde DKÖ puan ortalaması 37,92±6,87 olarak bulunmuştur. Herhangi bir işte çalışmayan, geliri giderinden düşük olan, kronik bir rahatsızlığı olan gebelerde DKÖ puan ortalaması daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Çalışmada DKÖ-1 puan ortalaması 43,40±8,28, DKÖ-2 puan ortalaması 37,49±7,89, DKÖ-3 puan ortalaması 32,87±8,69 olarak tesbit edilmiştir. Ölçümler arasında farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur (p<0,001). Çalışmada DKÖ puan ortalaması ile EÖYÖ puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin olmadığı (p=0,199, r=-0,071), LATCH puan ortalaması ile pozitif yönlü ilişkisinin olduğu (p<0,001, r=0,229) saptanmıştır. Sonuç: Yüksek düzeyde doğum korkusu yaşayan annelerin emzirme başarılarının daha düşük olduğu tesbit edilmiştir. Bu kapsamda, doğum öncesi dönemde gebelerin doğuma hazırlık eğitimine katılarak gebelik, doğum, postpartum dönem ve emzirme konularında destek alması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Childbirth Fear Of Riskly Pregnant Women, Determining The Success Of The Self-efficacy and Progress Levels Of Breastfeeding
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: The objective of this study is to analyze the relation between the childbirth fear of riskly pregnant women and the self-efficacy & progress levels within the scope of breastfeeding. Material and Methods: This cross-sectional and descriptive study was carried out on pregnant women who were hospitalized in the perinatology department from January to November 2017 in an education and research hospital in Ankara. The study was completed with 326 pregnant women. After receiving the written and verbal consent of pregnant women, participating in the study, the questionnaire form (characteristics with regards to socio-demographic, obstetrics, history of breastfeeding, birth-giving process) was completed as face to face. Delivery Fear Scale (DFS), servical dilatation as 3 cm (DFS-1), 6 cm (DFS-2), and 9 cm on (DFS-3)Breastfeeding Self-Efficacy Scale (BSES) and Latch Breastfeeding Assessment & Diagnosis Scale (LATCH) were used. Results: Average DFS score of all the pregnant women participating in the study was found to be 37.92±6,87. Average DFS score of the pregnant women, who were unemployed, with expenditures higher than their incomes and having a chronical disorder was found to be higher (p<0.05). In the study, DFS-1 average score was detected to be 43.40±8.28, DFS-2 as 37.49±7.89 and DFS-3 as 32.87±8.69. There were statistically significant difference between  these measurements (p<0.001). In the study, it was also detected that there was no statistically significant relation between the average DFS score and average BSES score (p=0.199, r=-0.071), while having a positive relation with the average Latch score (p<0.001, r=0.229). Conclusion: Mothers who had had higher level of childbirth fear were found to have lower breastfeeding successes. We conclude that high risk pregnant women should attend in pre-delivery training programmes in order to be provided with support on pregnancy, delivery, postpartum period and breastfeeding. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Sağlık Akademisi Kastamonu

Dergi Türü :   other

Sağlık Akademisi Kastamonu