Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 2
Üniversite Öğrencilerinin Romantik İlişkilerinde İlişki Doyumu ve Kendini Aldatma: Sosyal Kırılganlığın Aracı Rolü
2021
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma; romantik ilişki içerisinde bireylerin ilişki doyumları ile kendini aldatma davranışları arasında sosyal kırılganlıklarının aracı rolünü incelemektedir. Çalışmada ele alınan romantik ilişki doyumu, kendini aldatma ve sosyal kırılganlık değişkenleri arasındaki ilişkiler ilk etapta ilişkisel tarama modeli ile incelenmiş, sonrasında ise ilgili değişkenler ve ilişkileri üzerine kurulan model Yapısal Eşitlik Modeli ile test edilmiştir. Araştırmada tabakalı örnekleme yöntemi kullanılarak üniversite yerleşim puan türleri dikkate alınmış ve her bir puan türü tabaka olarak kabul edilmiştir. Çalışma örneklemini belirlenen evrenden seçilen yaşları 20-40 arasında değişen 2017-2018 öğretim yılı bahar döneminde Marmara Üniversitesin’de pedagojik formasyon öğrenimine devam eden 351 öğrenci katılımcı oluşturmaktadır. Çalışmada Kişisel Bilgi Formu, İlişki Doyumu Ölçeği, Kendini Aldatma Ölçeği ve Sosyal Kırılganlık Ölçeği kullanılarak veriler katılımcılardan toplanmıştır. Çalışma verileri ile değişkenler arası ilişkileri incelemek ve değişkenler arası kurulan modelin test edilmesi için veriler yapısal eşitlik modeli (yol analizi) ile test edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 21.0 ve AMOS 20.0 programları ile analize tabi tutulmuştur. Araştırmada romantik ilişki doyumu ve kendini aldatma değişkenleri arasında pozitif korelasyon olduğu, sosyal kırılganlık değişkeninin diğer değişkenler ile negatif doğrultuda anlamlı ilişki içerisinde bulunduğu; sosyal kırılganlığın çalışmada aracılık rolü üstlendiği bulgulanmıştır. Bu çalışmadan elde edilen bulgular alan yazın çerçevesinde tartışılmış ve psikolojik danışma açısından önerilerle tamamlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Relationships in the Romantic Relationships of University Students and Self-Fraud: The Role of the Mediator of Social Vulnerability
2021
Yazar:  
Özet:

This study examines the role of social vulnerabilities between the relationships of individuals and the behavior of self-fraud in a romantic relationship. Relationships between the romantic relationship satisfaction, self-fraud and social vulnerability variables discussed in the study were first studied with the relative scan model, and then tested with the model of structural equality model based on the related variables and relationships. The study took into account university settlement points types using the layer sampling method and each type of point was considered as layer. The study sample forms 351 students who continue to study pedagogical formation at the University of Marmara in the spring period of the 2017-2018 academic year, which varies between 20-40 and the selected ages of the university determined. The study collected data from the participants using the Personal Information Form, the Relationship Doyum Scale, the Self-Fraud Scale and the Social Vulnerability Scale. For the study of the study data and the intervariable relationships and the test of the model established between the variables, the data was tested with the structural equality model (way analysis). The data was analyzed using SPSS 21.0 and AMOS 20.0. The study found that there is a positive correlation between romantic relationship satisfaction and self-fraud variables, that the social vulnerability variable is in a meaningful relationship with other variables in a negative direction; that social vulnerability plays a mediation role in the study. The findings obtained from this study have been discussed in the summer framework and completed with recommendations in terms of psychological advice.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 935
2023 Impact/Etki : 0.101
Turkish Studies Social Sciences