Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 29
 İndirme 3
BEYŞEHİR GÖLÜ’NÜN DOĞU KESİMİNDEKİ AK/AÖ (ARAZİ KULLANIMI/ARAZİ ÖRTÜSÜ) DEĞİŞİMİNİN CORİNE SİSTEMİNE GÖRE ANALİZİ (1990-2018)
2022
Dergi:  
Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi (sbedergi)
Yazar:  
Özet:

“Beyşehir Gölü’nün Doğu Kesimindeki AK/AÖ (Arazi Kullanımı/Arazi Örtüsü) Değişiminin Corine Sistemine Göre Analizi” adlı çalışmanın amacı; Beyşehir Gölü’nün doğu kesiminin AKAÖ sınıf verileri, arazi kullanımı (1990-2018) ve arazi kullanımındaki değişimleri ortaya koymayı hedeflemektedir.

Bu amaçla, Beyşehir Gölü’nün doğu kesiminin 1990 ve 2018 yıllarında elde edilen CORINE verileri ArcGIS, ArcMap arayüzü 10,5 sürümü kullanılarak işlenmiş ve analiz edilmiştir. Dönemsel değişimler izlendiğinde araştırma sahasında, 28 yıllık süreç içerisinde AKAÖ belirgin şekilde değiştiği tespit edilmiştir. Bu süreç içerisinde sulu tarım ve orman alanlarında pozitif yönde bir değişim izlenirken; karışık tarım alanı, meyve bahçeleri ve mera alanlarında negatif yönde bir değişim görülmüştür. Arazi kullanımındaki değişimde; Kıreli Sulama Projesi, baraj ve göletlerin devreye girmesinin yanında yöre insanının ekonomik getirisi yüksek tarım ve ürünlere yönelmesi etkili olmuştur.

Sonuç olarak arazi kullanımındaki (1990-2018) değişmeler yöre halkına olumlu yönde katkı sağlarken erozyon, Beyşehir göl suyunda kirlenme, göl suyu seviyesinin düşmesi, ötrofikasyon gibi bir takım çevre problemlerini de beraberinde getirmiştir. Bu bağlamda su kullanımı, ürün seçimi ve arazi kullanımında halkın bilinçlendirilmesi önerilmektedir. 

Anahtar Kelimeler:

Analysis according to the Corinary System of the Exchange of the AK/AO (AARAZI USE/AARAZI ORTÜSU) in the eastern part of the Lake of Beyşehir (1990-2018)
2022
Yazar:  
Özet:

The objective of the study is "Analysis according to the Corine System of Change in the Eastern Part of the Bayşehir Lake; the objective of the study is to reveal the changes in the class data of the AKAÖ, land use (1990-2018) and land use of the Eastern Part of the Bayşehir Lake.

For this purpose, the CORINE data obtained in the 1990s and 2018s of the eastern part of Beyşehir Lake were processed and analyzed using ArcGIS, ArcMap interface 10.5 version. When periodic changes are observed in the field of research, it has been found that the AKAO has changed significantly within 28 years. During this process, a positive shift has been observed in water and forest areas; a negative shift has been observed in mixed agricultural areas, fruit gardens and forest areas. In the change in the use of land; the Rural Waterproject, in addition to the operation of the barges and lakes, the local people's economic return has been effective toward high agriculture and products.

As a result, the changes in land use (1990-2018) have contributed to the local population in a positive direction, while erosion, pollution in Beyşehir lake water, falling lake water level, and a number of environmental problems have also brought together. In this context, it is recommended that the public be aware of the use of water, the selection of products and the use of land.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi (sbedergi)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 123
Atıf : 59
2023 Impact/Etki : 0.065
Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi (sbedergi)