Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 5
Amin Maalouf’un “Béatrice’ten Sonra Birinci Yüzyıl” Adlı Yapıtında Kadın-Oluş
2022
Dergi:  
Folklor/Edebiyat
Yazar:  
Özet:

Lübnan asıllı Fransız yazar Amin Maalouf yapıtlarında çoğunlukla tarih, toplum, Doğu-Batı karşıtlığı, kültürel çeşitlilik, göç, sürgün ve kimlik konularını ele alsa da, Béatrice’ten Sonra Birinci Yüzyıl adlı yapıtında bilimsel gelişmelerin tehlikeye attığı kadınlar aracılığıyla tüm insanlığın geleceğini sorgulamaktadır. Maalouf, bir yandan kadının olmadığı bir dünyanın çokluğunun ve farklılığının yok edildiğini vurgularken, Béatrice aracılığıyla doğacak kız çocuklarından yoksun bırakılmasıyla, yalnızca kadınların değil, tüm insanlığın kadın-oluş sürecini gerçekleştirme umudunu giderek yitirdiğine vurgu yapar. Yazar kadın nüfusunun azalmasıyla dengesi bozulan ve oluş olasılıkları ortadan kaldıran bir dünya kurgulayarak öncelikle okuyucusunun oluş içine girmesi için gerekli düzensizliği, kurguladığı kaotik ve distopik Dünya ile sağlar, bozulan düzen imgesi ile okuyucusunu bir bakıma yersiz yurtsuzlaştırarak idealize edilen bilimsel gelişmeye karşı eleştirel olabilmesinin önünü açar. Makalemizde, Amin Maalouf’un kadın-erkek eşitsizliği konusunu nicelik boyutuna vurgu yaparak yazmasının ve kadın geleceği konusundaki kaygılarını dile getirmesinin kadının içinde bulunduğu duruma ve geleceğine nasıl bir boyut kazandırdığını ortaya koymaya çalışacağız. Bunun için ise öncelikle kadının ve doğanın maruz kaldığı sömürü konusunda doğrudan bağlantılar olduğuna vurgu yapan ekofeminizm akımı kapsamında günümüz toplumları tarafından olumlanan teknolojik ve bilimsel gelişmeleri değerlendireceğiz. Diğer yandan kadınlarını yitiren bir dünyanın kendi sonunu getireceği vurgulanan eserde, kadınlığın yitirilmesi ile karşı karşıya kalınmasını, Deleuze ve Guattari’nin ortaya koyduğu kadın-oluş kavramı çerçevesinde irdeleyeceğiz.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
Becoming-woman In Amin Maalouf’s “the First Century After Beatrice”
2022
Yazar:  
Özet:

Although Lebanese-French author Amin Maalouf mostly deals with the issues on history, society, East-West dichotomy, cultural diversity, immigration, exile, and identity in his works, he questions the future of all humanity through women who are endangered by scientific developments as portrayed in the novel The First Century after Beatrice. This article aims to convey how Amin Maalouf’s writings emphasize the quantitative dimension regarding the inequality between women and men and his concerns about the future of women, by adding a new dimension to the situation as well as the future of women. With this, first we will evaluate the technological and scientific developments affirmed by today’s societies within the ecofeminist movement scope, which emphasizes the relationship between the exploitation of women and nature. In addition, this article emphasizes that a world who loses its women will bring its own end. Finally, we will examine the loss of femininity within the conceptual framework of becoming-woman as set forth by Deleuze and Guattari. Deleuze and Guattari attache importance to the concept of becoming, which pushes the limits of human beings in the context of their potential to develop by approaching the current conditions via the other realities they encounter. While emphasizing that the multiplicity and diversity of a world is destroyed without women, Maalouf indicates that with the deprivation of daughters to be born through Béatrice, not only women but all humanity will gradually lose its hope pertaining to the realization of the process of becoming-woman. The concept of becoming, which aims to establish a suitable foundation for the questioning of the existing order rather than be seen as a goal to be reached, requires rattling the existing order. By constructing a world whose balance is deteriorated with the decrease of the female population and the elimination of the possibilities of becoming, Amin Maalouf provides the necessary disorder for the reader to enter both the chaotic and the dystopic world he constructs. Consequently, the image of the corrupted order de-territorializes the reader and paves the way for them to be critical towards the idealized scientific development.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Folklor/Edebiyat

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 984
Atıf : 2.414
2023 Impact/Etki : 0.17
Folklor/Edebiyat