Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 82
 İndirme 4
İşsizlik ve Enflasyonun Ekonomik Büyüme Üzerine Etkisi: 1988-2019 Dönemi Türkiye İncelemesi
2020
Dergi:  
IBAD Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, ülkelerin ekonomilerine yön veren enflasyon ve işsizliğin, Türkiye ekonomisi üzerindeki etkisini tespit etmek amaçlanmıştır. 1988 ve 2019 yıllarını içeren çalışmada, öncelikle değişkenler arasında koentegrasyonun olup olmadığını belirlemek için Johansen Eşbütünleşme Testi yapılmıştır. Johansen Eşbütünleşme testi ile seriler arasında bir tane koentegrasyon denklemi olduğu saptanmıştır. Bu ilişkinin belirlenmesinden sonra değişkenler arasındaki ilişkininin yönü Granger Nedensellik testi ile belirlenmiş ve enflasyon-GSYİH ile enflasyon-işsizlik arasında tek yönlü Granger nedensellik olduğu gözlemlenmiştir. Son olarak FMOLS, CCR ve DOLS yöntemleri ile uzun dönem katsayıları, hata düzeltme modeli ile kısa dönem katsayıları hesaplanarak, işsizlik ve enflasyonun, uzun ve kısa dönemde GSYH’ yı azalttığı tespit edilmiştir. Test sonuçlarına göre enflasyonun işsizliği tetiklediği ve her iki değişkenin de GSYİH üzerinde azaltıcı bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Artan enflasyon ve işsizlik ise ülke ekonomilerinde durgunluk ve gerilemeye sebebiyet verir. Bu olumsuz sonucun yaşanmaması için politika yapıcıların enflasyonu düşürücü hamlelerde bulunması gerekir. Özellikle üretim arttırılmalı, yeni istihdam olanakları sağlanmalı ve piyasa yapılarına uygun para politikaları geliştirilmelidir.

Anahtar Kelimeler:

The Impact of Unemployment and Inflation on Economic Growth: 1988-2019 Period Turkey Review
2020
Yazar:  
Özet:

This study aims to identify the impact of inflation and unemployment on the economy of Turkey. In the 1988 and 2019 studies, the Johansen Integration Test was first conducted to determine whether there is co-integration between the variables. Johansen found that there was a co-integration equation between the integration test and the series. After the determination of this relationship, the direction of the relationship between the variables was determined by the Granger Cause Test and it was observed that the one-way Granger Cause between inflation-GDP and inflation-unemployment. Finally, calculating the long-term rates with the FMOLS, CCR and DOLS methods, the short-term rates with the error correction model, the unemployment and inflation have been found to reduce the GDP in the long and short term. The results of the test show that inflation causes unemployment and that both variables have a reducing effect on GDP. Increased inflation and unemployment are the cause of stagnation and decline in the country’s economies. In order to avoid this negative result, policy makers need to take steps to reduce inflation. In particular, production should be increased, new employment opportunities should be provided and monetary policies should be developed in accordance with the structure of the market.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




IBAD Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 583
Atıf : 2.959
2023 Impact/Etki : 1.007
IBAD Sosyal Bilimler Dergisi