Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 2
REALİZM ve ULUSLARARASI HUKUK BAĞLAMINDA İRAN-İSRAİL NÜKLEER GÜÇ REKABETİ
2023
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Uluslararası sistemde devletler, egemenlik ve ulus-devlet kavramlarını temel alarak rekabet içerisine girmektedir. Devlet olgusunu temel alan uluslararası ilişkiler teorilerinden Realizm devletlerin varlıklarını korumak adına güç elde etmeleri gerektiğini vurgulamaktadır. Uluslararası sistemi değiştiren II. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş gibi olaylar ve gelişen teknoloji ile birlikte nükleer güç, devletlerin edinmek istedikleri güç türü olarak karşımıza çıkmıştır. Bu değişimler uluslararası hukuku da etkilemiştir. Bu düzlemde devletler uluslararası hukuk kurumlarının oluşturulması için adım atmış ve nükleer silahların kısıtlanmasına yönelik kurumlar oluşurmuş ve anlaşmalar yapmıştır. Uluslararası Atom Enerji Ajansı ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması buna örnek oluşturmaktadır. Fakat bu adımlar atılsa da nükleer silahlanmanın önlenmesinden ziyade uluslararası sistemde yer alan başat devletlerin çıkarları doğrultusundaki kararlar etkili olmuştur. Çatışmanın şiddetli olduğu ve devletlerin var olan sorunları çözme aşamasına geçemediği bölgelerde güç elde etme, bölgesel hakimiyet kurma durumları yaşanmaktadır. Bu doğrultuda devletler kendi güvenliklerini sağlamak için nükleer silah elde etme girişiminde bulunmaktadır. Orta Doğu’da bulunan İran ve İsrail’in iki egemen devlet olarak nükleer güç rekabeti içerisinde olması bu girişime örnektir. Fakat uluslararası sistemin başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere başat aktörleri bu iki devlete eşit yaklaşmamakta ve uluslararası hukuk kuralları farklı şekillerde uygulanmaktadır. Bu kapsamda çalışmanın temel amacı, uluslararası sistemin başat aktörlerinin İran ve İsrail’e eşit yaklaşmadığını ve uluslararası hukuk kurallarının farklı uygulandığını ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda egemenlik, ulus-devlet kavramlarının kırılgan bölgeye yansıması, uluslararası hukuk kararları alınırken doğal hukukun nasıl arka planda kaldığı analiz edilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Iran-Israel Nuclear Power Competition in Realism and International Law
2023
Yazar:  
Özet:

In the international system, states enter into competition on the basis of the concepts of sovereignty and nation-state. From the theories of international relations based on the state phenomenon, the realism emphasizes that the states must gain power in order to protect their assets. Changes in the International System. With events like World War and the Cold War and developing technology, nuclear power has come to us as the kind of power that states want to acquire. These changes have also affected international law. On this level, the states took steps to establish international legal institutions and established institutions to limit nuclear weapons and made agreements. The International Atomic Energy Agency (IAEA) and the Agreement on the Prevention of the Dispersion of Nuclear Weapons are an example of this. But if these steps were taken, decisions in the interests of the main states in the international system were more effective than the prevention of nuclear weapons. In areas where the conflict is severe and where the states cannot pass the phase of solving the existing problems, the acquisition of power and the establishment of regional domination are experienced. In this direction, the states are trying to obtain nuclear weapons to ensure their own security. This is an example of the initiative that Iran and Israel, located in the Middle East, are in a nuclear power competition as two sovereign states. But the main actors of the international system, primarily the United States, are not equally approached to these two states and the rules of international law are applied in different ways. The main objective of the study in this context is to show that the main actors of the international system are not equally approached to Iran and Israel and that the rules of international law are applied differently. In line with this objective, it is analysed how sovereignty, the reflection of the national-state concepts in the vulnerable area, the background of natural law while making international law decisions.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Filoloji; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 788
Atıf : 7.262
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi