Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Bir Üniversite Hastanesinin Dâhili ve Cerrahi Birimlerinde Çalışan Hemşirelerin Hemşirelik Bilişim Yetkinlikleri ve İlişkili Faktörler
2022
Dergi:  
Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma bir üniversite hastanesinin dâhili ve cerrahi birimlerinde çalışan hemşirelerin hemşirelik bilişim yetkinlikleri ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki araştırma Temmuz-Ağustos 2021 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinin dâhili ve cerrahi birimlerinde çalışan 202 hemşireyle yürütülmüştür. Örnekleme yöntemlerinden amaçlı örneklem yöntemi kullanılmıştır. Veriler katılımcıların tanıtıcı özelliklerini gösteren sosyo-demografik özellikler formu ve TIGER temelli hemşirelik bilişimi yetkinliklerini değerlendirme aracı kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi araştırmacılar tarafından SPSS 24.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Değerlendirmede sayı, yüzde, ortalama, bağımsız gruplarda t testi, mann whitney-u testi, kruskal wallis testi ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 32.94±7.63 yıl olup (min-maks:22-64), %89.6’ı kadın, %49.0’unun geliri giderine eşit, %78.7’i lisans mezunudur. Hemşirelerin ölçek toplam puan ortalaması 2.400.65’tir (min-maks=1-4). Hemşirelerin yaş ortalamaları (p<0.001), hemşire olarak çalışma süreleri (p<0.001), eğitim durumları (p:0.045), bilgisayar/hemşirelik bilişimi hakkında kurs, sempozyum, toplantıya katılma durumları (p<0.005), bilgisayar kullanım becerileri (p<0.001) ve bakımda bilgi teknolojisi kullanımı gerekliliği hakkındaki düşüncelerinin (p:0.043) hemşirelik bilişim yetkinliğini etkilediği saptanmıştır. Sonuç: Hemşirelerin hemşirelik bilişim yetkinliklerinin istendik düzeyde olmadığı bulunmuştur. Hemşirelerin hemşirelik bilişimine ilişkin yetkinliklerinin düzenli aralıklarla belirlenmesi ve bu alana uygun güncel eğitim programlarının oluşturularak hemşirelerin bilişim konusundaki yetkinliklerinin sürdürülmesi ve geliştirilmesi önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Nursing Informatics Competencies Of Nurses Working In Internal and Surgical Units In A University Hospital and Related Factors
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: This study was conducted to determine the nursing informatics competencies and related factors of nurses working in the internal and surgical units of a university hospital. Materials and Methods: The descriptive and cross-sectional study was conducted with 202 nurses working in the internal and surgical units of a university hospital between July and August 2021. A purposeful sampling method was used. The data were collected using the sociodemographic characteristics form showing the descriptive characteristics of the participants and the TIGER-based assessment of nursing informatics competencies. The assessment of the data was carried out by researchers using the SPSS 24.0 program. Number, percentage, mean, independent groups t test, mann whitney-u test, kruskal wallis test and pearson correlation analysis were used in the analysis of the data. Results: The average age of the nurses was 32.94±7.63 years (min-max:22-64), 89.6% were women, 49.0% had an income equal to expenses, and 78.7% had a bachelor's degree. The total score average of the scale of nurses is 2.40±0.65 (min-max=1-4). Average age of nurses (p<0.001), working time as a nurse (p<0.001), educational status (p:0.045), participation in computer/nursing informatics courses, symposiums, meetings (p<0.005), computer usage skills (p<0.001) and their thoughts about the necessity of using information technology in care (p:0.043) were found to affect nursing informatics competence. Conclusion: Nursing informatics competencies of nurses were not at the desired level. It is recommended to determine the competencies of nurses about nursing informatics regularly and to sustainable and develop the competencies of nurses in informatics by creating current training programs suitable for this field.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 516
Atıf : 1.856
2023 Impact/Etki : 0.067
Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi