Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 13
 Görüntüleme 41
 İndirme 11
TRİAJ SİSTEMLERİNE GENEL BAKIŞ VE TÜRKİYE’DE ACİL SERVİS BAŞVURULARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN LOJİSTİK REGRESYON İLE BELİRLENMESİ
2018
Dergi:  
Sosyal Güvence
Yazar:  
Özet:

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de acil sağlık hizmetlerine başvuru sayısının ve acil sağlık hizmetlerine yapılan harcamaların artması büyük bir sorun haline gelmiştir. Acil sağlık hizmetlerine acil hastalar kadar acil olmayan hastalar da başvurmaktadır. Sağlık hizmet sunucularınca acil hastalar ile acil olmayan hastaların belirlenmesi ve hangi hastanın önce bakılacağına karar verilmesi amacıyla triaj ölçekleri kullanılmaktadır. Triaj ölçekleri acil servisin etkin kullanımı ve acil hastalara zamanında müdahele edilmesi bakımından önemlidir. Bu çalışmada, Türkiye ve dünya genelinde kullanılan triaj ölçekleri araştırılmış, acil sağlık hizmetlerine başvuran kişilerin demografik yapısı incelenmiş ve veri madenciliği yöntemlerinde sıkça başvurulan lojistik regresyon modeli kullanılarak yeşil triaj kodundaki başvuruları etkileyen faktörler belirlenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda acil servise başvuran hastaların yaklaşık %55’inin acil olmadığı, acil servise en çok 25-44 yaş aralığındaki kişilerin başvurduğu görülmüştür. Bununla birlikte, acil servise başvuran kişi sayısının en çok Karadeniz Bölgesi’nde olduğu ve başvuruların en çok Sağlık Bakanlığı 2. basamak hastanelerine yapıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca kadınların ve bekarların acil servise daha çok başvuru yaptığı gözlenmiştir. Kurulan modele göre ise acil servise başvuran bir kişinin yeşil triaj kodunu almasında medeni durum, gelir seviyesi ve cinsiyet bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı, ancak İç Anadolu Bölgesi’nde, diğer hastane türlerinde ve 1-14 yaş grubundakilerde yeşil triaj kodu alma oranının daha yüksek olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Sosyal Güvence

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 111
Atıf : 459
2023 Impact/Etki : 0.111
Sosyal Güvence