Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Diyaliz hastalarında duygusal tepkisellik ve ölüm kaygısı
2023
Dergi:  
Genel Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırma diyaliz hastalarında duygusal tepkisellik ile ölüm kaygısının ve arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacı ile ilişkisel ve karşılaştırmalı bir pilot çalışma olarak yapılmıştır. Yöntem: Araştırma bir ilin diyaliz hastanesinde takip edilen araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan, çalışmaya katılmayı kabul eden, 70 hemodiyaliz (HD) ve 70 periton diyalizi (PD) hastası olmak üzere toplam 140 diyaliz hastası ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında anket formu, Türkçe Ölüm Kaygısı Ölçeği (TÖKÖ) ve Duygusal Tepkisellik Ölçeği (DTÖ) kullanılmıştır. Bulgular: Hemodiyaliz ve periton diyalizi hastalarının DTÖ ve TÖKÖ puan ortalamaları arasında fark bulunmamıştır. HD ve PD grubunda DTÖ puanı ile TÖKÖ puan ortalaması arasında orta düzeyde pozitif bir korelasyon saptanmıştır (p<0.05). Hemodiyaliz hastaların TÖKÖ puanlarının %15,3’lük kısmı, PD hastalarının ise TÖKÖ puanlarının %26,2’lik kısmı DTÖ ile açıklandığı bulunmuştur. Sonuç: Çalışma sonucunda hemodiyaliz ve periton diyalizi hastalarında ölüm kaygısının ve duygusal tepkiselliğin orta düzeyde olduğu ve diyaliz modaliteleri arasında benzerlik olduğu, duygusal tepkisellik arttıkça ölüm anksiyetesinin arttığı ve duygusal tepkiselliğin ölüm anksiyetesi üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Emotional Reactivity and Death Anxiety In Dialysis Patients
2023
Yazar:  
Özet:

Aim: This study was conducted as a correlational and comparative pilot study to determine the relationship between emotional reactivity and death anxiety in dialysis patients. Method: The study was conducted with a total of 140 people, including 70 hemodialysis (HD) and 70 peritoneal dialysis (PD) patients. A questionnaire form, Turkish Death Anxiety Scale (TDAS) and Emotion Reactivity Scale (ERS) were used for data collection. Results: There was no difference between the mean ERS and TDAS scores of hemodialysis and peritoneal dialysis patients. A moderate positive correlation was found between the mean ERS and TDAS scores in HD and PD groups (p<0.05). It was determined that 15.3% of TDAS scores of hemodialysis patients and 26.2% of TDAS scores of PD patients are explained by ERS. Conclusion: It was observed that death anxiety and emotional reactivity were at a moderate level in hemodialysis and peritoneal dialysis patients and there was a similarity between dialysis modalities.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Genel Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 488
Atıf : 145
2023 Impact/Etki : 0.034
Genel Tıp Dergisi