Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 48
 İndirme 3
The effect of adropin on lipid and glucose metabolism in rats with hyperlipidemia
2016
Dergi:  
Iranian Journal of Basic Medical Sciences
Yazar:  
Özet:

Objective(s):The aim of this study was to evaluate, for the first time, whether the effects of low-dose adropin administration is effective in rats with hyperlipidemia. Materials and Methods: Twenty one Wistar albino female rats were randomly divided into 3 groups and fed with high-fat diet for 4 weeks to establish the hyperlipidemia model. Meanwhile, adropin was administrated intraperitonealy (2.1 μg/kg/day), once a day for continuous 10 days. Then, body weights and serum biochemical parameters, adropin, insulin and blood glucose levels were determined. Additionally, in liver tissue, inducible nitric oxide synthase (iNOS), tumor necrosis factor-alpha (TNF-α) and interleukin-6 (IL-6) mRNA gene expressions were evaluated by RT-PCR. Results:The results showed that intraperitoneal administration of adropin to hyperlipidemic rats for 10 days were extremely effective in decreasing the levels of serum triglycerides (TG), total cholesterol (TC), low density lipoprotein cholesterol (LDL-C), aspartate aminotransferase (AST), alkaline phosphatase (ALP), alanine aminotransferase (ALT), and gamma glutamil transferase (GGT) and increasing the levels of high density lipoprotein cholesterol (HDL-C). It could decrease mRNA expressions of pro-inflammatory cytokines TNF-α and IL-6 via regulating the expressions of iNOS. In addition, treatment with adropin showed a significant reduction in blood glucose, serum insulin levels, HbA1c (%), and HOMA-IR, and increase in serum adropin levels. Conclusion: Adropin may ameliorate lipid metabolism, reduce insulin resistance, and inhibit hepatocytes inflammation. Thus, adropin had significant therapeutic benefits and could be suggested as a potential candidate agent against hyperlipidemia.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Iranian Journal of Basic Medical Sciences

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.961
Atıf : 764
Quarter
Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Q2
98/222

Iranian Journal of Basic Medical Sciences