Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 8
THE RELATIONSHIP BETWEEN ECONOMIC GROWTH AND HEALTH, R&D EXPENDITURES AND UNEMPLOYMENT IN TURKEY / Türkiye'de Ekonomik Büyüme İle Sağlık, Ar-Ge Harcamaları Ve İşsizlik İlişkisi
2022
Dergi:  
Uluslararası Ekonomi İşletme ve Politika Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ekonomik büyümeyi etkileyen önemli faktörlerden biri olan beşeri sermaye, özellikle 1990'lı yılların başından itibaren daha fazla önem kazanmış ve ekonomik büyüme çalışmalarında bu alana ilgi artmıştır. Beşeri sermaye birikimindeki artış ekonomik büyümeye katkı sağlamaktadır. Günümüzde teknolojik gelişmeler ve Ar-Ge faaliyetleri sürdürülebilir ekonomik büyümenin sağlanmasında etkin rol oynamaktadır. İktisat teorisinde ekonomik büyüme ile işsizlik arasında negatif bir ilişkinin varlığı genel olarak kabul edilse de işsizliğin çok boyutlu bir sorun olması nedeniyle hala tartışmalı bir konudur. Bu çalışmada, Türkiye’de ekonomik büyüme ile sağlık harcamaları, Ar-Ge harcamaları ve işsizlik arasındaki ilişki 1990-2020 periyodunda zaman serisi analizi kullanılarak araştırılmıştır. Johansen eşbütünleşme analizi sonuçları, Türkiye'de ekonomik büyüme ile sağlık harcamaları, Ar-Ge harcamaları ve işsizlik arasında uzun dönemli bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Çalışmanın sonuçları, Türkiye'de sağlık ve Ar-Ge harcamaları düzeyindeki olumlu bir değişimin ekonomik büyümeye olumlu katkı sağladığını, işsizlik düzeyiyle ekonomik büyüme arasında ise negatif bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Özet:

Human capital, being one of the important factors affecting economic growth, has gained more importance especially since the beginning of the 1990s and the interest in this field has increased in economic growth studies. The increase in human capital accumulation contributes to the economic growth. Today, technological developments and R&D activities play an effective role in ensuring sustainable economic growth. Although the existence of a negative relationship between economic growth and unemployment is generally accepted in the economic theory, it is still a controversial issue because unemployment is a multidimensional problem. In this study, the relationship between economic growth and health expenditures, R&D expenditures, and unemployment in Turkey was investigated by using time series analysis for the period of 1990-2020. Johansen co-integration analysis results revealed that there is a long-run relationship between economic growth and health expenditures, R&D expenditures and unemployment in Turkey. The results of the study reveal that a positive change in the levels of health and R&D expenditures in Turkey has a positive contribution to economic growth, while there is a negative relationship between the level of unemployment and economic growth.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Uluslararası Ekonomi İşletme ve Politika Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 217
Atıf : 48
Uluslararası Ekonomi İşletme ve Politika Dergisi