Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Yerleşkesi’nin Boltwood Bulut Sensörü II (BWCS II) ile Bulutluluk Analizi
2024
Dergi:  
Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences
Yazar:  
Özet:

Yer tabanlı astronomik gözlemlerde, gözlemevi ve yerleşkesindeki cihazların doğru çalışması ve verimli bir gözlem sonucu elde edilmesi için nem, rüzgâr, yağış, bulutluluk gibi meteorolojik olaylar büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle gözlemevinin kurulacağı yerleşkenin koşullarının meteorolojik olarak uygun olması gerekmektedir. Bu çalışma kapsamında, 2011 yılında Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM, Erzurum) tarafından başlatılan ve kurulumu devam etmekte olan Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) yerleşkesinin bulutluluk özelliklerinin belirlenmesi sonrasında kontrolünün devam edilmesi amaçlanmıştır. DAG, faaliyete geçtiğinde 4m çapıyla Türkiye’nin en büyük optik ve ilk kızılötesi teleskobuna sahip olacaktır. DAG’ın bulutluluk durumunun incelenmesi için yerleşkede bulunan Boltwood Bulut Sensör II (BWCS II) meteorolojik cihazından alınan ölçümler kullanılarak analizler gerçekleştirilmiştir. Öncelikle BWCS II’den elde edilen verinin güvenilirliği için DAG yerleşkesinde bulunan ve Meteoroloji Bölge Müdürlüğü tarafından kalibre edilen Vaisala cihazı kullanılarak ölçümlerin doğruluğu kontrol edilmiştir. Vaisala cihazından alınan ölçümler ile yapılan karşılaştırmalar sonucunda BWCS II’nin sıcaklık, nem ve çiy noktası ölçümlerini doğru yaptığı tespit edilmiştir. Yerleşkenin 2019 ve 2020 yıllarına ait günlük, aylık, mevsimlik ve toplamda yıllık olarak bulutluluk durumu incelenmiştir. BWCS II veriden elde edilen sonuçlara bakıldığında yerleşkenin bulutluluk durumunun yıl içerisinde %58,2 oranında açık olduğu bulunmuştur. Bu değer, BWCS II’nin veri sıklığı ve veri kaybı da dikkate alındığında gözlemler için iyi bir sonuç olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Cloudiness Analysis With Boltwood Cloud Sensor Ii (bwcs Ii) Over Eastern Anatolia Observatory (dag) Site
2024
Yazar:  
Özet:

In ground-based astronomical observations, meteorological events such as humidity, wind, precipitation, and cloudiness are of great importance for the proper operation of the devices in the observatory and to obtain an efficient observation result. Therefore, the site conditions of the observatory should be suitable meteorologically. This study aims to continue the control of the Eastern Anatolia Observatory (DAG) site which was started by the Astrophysics Research and Application Center (ATASAM, Erzurum) in 2011 and continues to be established after determining the cloudiness characteristics. DAG is Turkey’s first infrared and the largest optical telescope with a diameter of 4m. For the cloudiness of the DAG, analyses were made with the measurements taken from the Boltwood Cloud Sensor II (BWCS II) meteorological device located at the site. First of all, for the reliability of the data obtained from BWCS II, the accuracy of the measurements was checked using the Vaisala device, which is located on the DAG site and was calibrated by the Regional Directorate of Meteorology. Vaisala data showed that the BWCS II provides accurate temperature, humidity, and dew point measurements. The daily, monthly, seasonal, and total annual cloudiness of the site for the years 2019 and 2020 was examined. Looking at the results obtained from the BWCS II data, it was seen that the site’s cloudiness was 58.2% clear throughout the year. Considering the data frequency and data loss of BWCS II, showed that there was a good result for the observations.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 317
Atıf : 391
2023 Impact/Etki : 0.275
Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences