Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 55
 İndirme 1
Bir Savaş Nasıl Kaybedilir: 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbinde Stratejik Komuta Hataları ve Mağlubiyet
2023
Dergi:  
VAKANÜVİS- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi, Osmanlı tarihinin en önemli savaşlarından biri olmuştur. Osmanlı ordusu savaşta iyi bir sınav verememiş ve mağlup olmuştur. Mağlubiyetin en önemli sebebi stratejik komutada yapılan hatalar olmuştur. Osmanlı savaş planı yanlış öngörüler üstüne hazırlanmış ve bu plana göre kuvvetlerin konuşlanmasında önemli hatalar yapılmıştır. Bu hatalar Rus ordusunun kolaylıkla Tuna nehrini geçmesine imkân sağlamıştır. Osmanlı karar alıcıları zamanında tedbir alamamış ve Rus ordusu çok kısa süre içerisinde Balkan geçitlerini ele geçirebilmiştir. Harbin yönetimi için çok başlı bir sistem yaratılmış, emir komuta birliğini tesis etmek mümkün olmamıştır. Ayrıca cephedeki komutanlar arasında hüküm süren uyumsuzluk ve kişisel mücadeleler emir komuta sistemini felç etmiştir. Bu koşullarda Osmanlı kuvvetlerinin koordineli bir harekât yapması mümkün olmamıştır. Osmanlı ordusunun Balkan Cephesi’ndeki kayda değer tek başarısı beş ay süren Plevne müdafaası olmuştur. Harp sonunda gelen mağlubiyetle Balkanlardaki Osmanlı hâkimiyeti büyük oranda ortadan kalkmıştır.

Anahtar Kelimeler:

How To Lost A War: Strategic Command Faults and Defeat In The Ottoman-russian War Of 1877-1878
2023
Yazar:  
Özet:

Considering the results of the Ottoman-Russian War of 1877-1878, it was one of the most important wars in the Ottoman history. The war was a tough exam for the Ottoman army, but the defeat could not be prevented. The most important reason for defeat was the mistakes made in strategic command. The Ottoman war plan was prepared on the basis of wrong predictions and important mistakes were made in the deployment of the forces. These mistakes allowed the Russian army to easily cross the Danube. Ottoman decision makers could not take precautions in time and the Russian army was able to seize the Balkan passes quickly. The mistakes in the strategic command continued throughout the war. A multi-headed system was created for the command of the war, and it was not possible to establish a unity of command. In addition, incompatibility and personal struggles among the commanders at the front paralyzed the command system. Under these conditions, it was not possible for the Ottoman forces to carry out a coordinated operation. The only significant success of the Ottoman army on the Balkan Front was the defense of Pleven. With the defeat the Ottoman rule in the Balkans was largely eliminated.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










VAKANÜVİS- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 475
Atıf : 614
2023 Impact/Etki : 0.14
VAKANÜVİS- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi