Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
Deneysel Diyabette Döteryum Azlığının Eritrositler Üzerine Etkisi
2020
Dergi:  
Experimed
Yazar:  
Özet:

Diabetik komplikasyonların gelişmesinde, hiperglisemi kaynaklı oksidatif stres çok önemli bir rol oynamaktadır. Döteryum azlığının hücresel hasara karşı ve tümör baskılayıcı etki üzerine koruyucu etkisi olduğu kanser hücre hatlarında gösterilmiştir. Çalışmanın amacı, döteryum azaltılmasının sıçanlarda streptozotosin (STZ) ile oluşturulmuş deneysel diabette eritrosit oksidan ve antioksidan sistem parametreleri üzerindeki etkisinin araştırılması ve değerlendirilmesidir. STZ enjeksiyonunu takiben 30. veya 40. günde, kan örnekleri alınıp, kan glukoz değerleri ölçülmüş, eritrosit hemolizatları da hazırlanmıştır. Eritrositlerin lipid peroksidasyon ve glutatyon seviyeleri ile glutatyon-S-transferaz, süperoksit dismutaz ve katalaz enzim aktiviteleri tayin edilmiştir. 30 veya 40 günlük periyotlardaki döteryumu azaltılmış su tüketiminin, eritrosit oksidan-antioksidan parametre düzeylerine etkisinin farklı olduğu görülmüştür. İçme suyunda döteryumun 150 ppm den 85 ppm’e azaltılmasının net etkisi glutatyon düzeylerinde gözlenmiş olup hem kontrol hem de diyabetik gruplarda eritrosit glutatyon düzeylerini artırdığı saptanmıştır. Sonuç olarak, döteryumu azaltılmış suyun, diabete bağlı oksidatif hasara karşı koruyucu etkisi olabilir. Döteryumu azaltılmış suyun etki mekanizmasının, uygun dozunun ve uygulama süresinin aydınlatılması için daha fazla çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

Effect Of Deuterium Depletion On Erythrocytes In Experimental Diabetes
2020
Dergi:  
Experimed
Yazar:  
Özet:

In the development of diabetic complications, oxidative stress caused by hyperglycemia plays an important role. Deuterium depletion has protective effect against cellular damage and tumor suppressor effect in cancer cell lines. The purpose of this study was to examine and evaluate the effect of deuterium depletion on erythrocyte oxidant and antioxidant system parameters in experimental diabetes induced by streptozotocin (STZ) in rats. On the 30th or 40th day after STZ injection, blood samples were taken and blood glucose levels were measured. Erythrocyte hemolysates were also prepared. Lipid peroxidation and glutathione levels and glutathione-S-transferase, superoxide dismutase and catalase enzyme activities of erythrocytes were determined. At the 30 or 40 day periods, deuterium depleted water (DDW) consumption had differently affected oxidant-antioxidant parameters of erythrocytes. The clear effect of deuterium depletion in drinking water from 150 ppm to 85 ppm was observed in glutathione levels and it increased erythrocyte glutathione levels in both the control and diabetic groups. In conclusion, deuterium depletion may have protective effects on diabetes induced oxidative stress. Further studies are needed to be done to determine the mechanism of action and the useful dosage and the application period of DDW.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Experimed

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 245
Atıf : 223
Experimed