Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
FeTeMM Öğrencilerinin Kişilik Özellikleri ve Kariyer Gelişim İhtiyaçları
2024
Dergi:  
Anadolu University Journal of Education Faculty
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Fen, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik (FeTeMM) alanlarında eğitim gören üniversite öğrencilerinin kişilik özellikleri ve kariyer gelişim ihtiyaçları arasındaki ilişkilerini ortaya koymak amaçlamıştır. Bu amaçla veriler, 429 öğrenciden Sıfatlara Dayalı Kişilik Ölçeği ile Kariyer Gelişim İhtiyaçları Anketi aracılığı ile toplanmıştır. Analizler için çoklu regresyon ve aşamalı (stepwise) regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Bu grubun en fazla kariyer planlama (KP), en az kendini tanıma (KT) konusunda kariyer gelişim ihtiyacı olduğu görülmektedir. Regresyon analizleri sonuçları FeTeMM öğrencilerinin KT kariyer ihtiyacını dışadönüklük, duygusal denge, sorumluluk ve deneyimlere açıklık kişilik boyutları %24, iş ve eğitim olanaklarını keşife yönelik kariyer gelişim ihtiyacını sorumluluk, duygusal denge ve dışadönüklük kişilik boyutları %18 düzeyinde ve KP kariyer gelişim ihtiyacını ise sorumluluk, duygusal denge, uyumluluk ve dışadönüklük kişilik özelliklerinin %32 düzeyinde yordadığını göstermektedir. Araştırmanın sonunda bulgulara dayanarak bu gruptaki öğrenciler için kariyer psikolojik danışmanlığı adına neler yapılabileceğine ilişkin öneriler sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Personality Characteristics and Career Development Needs Of Stem Students
2024
Yazar:  
Özet:

This study aimed to reveal the relationships between personality traits and career development needs of university students studying in the fields of Science, Technology, Mathematics and Engineering (STEM). For this purpose, data were collected from 429 students through the Adjective-Based Personality Scale and the Career Development Needs Survey. Multiple regression and stepwise regression analyzes were used for analyses. It is seen that this group has the most career development needs for career planning (KP) and the least for self-knowledge (KT). Regression analysis results show that the STEM career needs of STEM students are 24% in the personality dimensions of extraversion, emotional balance, responsibility and openness to experiences, and the career development need for exploring job and educational opportunities is 24% in terms of responsibility, It shows that the personality dimensions of emotional balance and extraversion predict the need for KP career development at a level of 18%, and the personality traits of responsibility, emotional balance, agreeableness and extraversion predict the need for career development at a level of 32%. At the end of the research, based on the findings, suggestions were made about what can be done for career psychological counseling for students in this group.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Anadolu University Journal of Education Faculty

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 251
Atıf : 541
Anadolu University Journal of Education Faculty