Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 2
UYKU APNE SENDROMU OLAN HASTALARDA KARDİYOVASKÜLER HASTALIĞIN BİR GÖSTERGESİ OLAN AORTİK SERTLİĞİN EKOKARDİYOGRAFİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ
2013
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Uyku apne sendromu; uyku boyunca üst hava yollarının tekrarlayıcı şekilde tıkanıklığı ile seyreden ve gün boyunca aşırı uyuklama şikayetine neden olan bir hastalıktır. Arteriyel sertlik olumsuz kardiyovasküler olaylarla ilişki olup birçok çalışmada kardiyovasküler olaylara bağlı gelişen mortalite ve morbiditenin erken belirleyicisi olarak kullanılmaktadır.Biz bu çalışmamızda uyku apne sendromlu hastalarda arteriyel sertliğin göstergesi olan aort gerilimi ve esneyebilirliğini ekokardiyografi yöntemi değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve yöntemler: Çalışmaya uyku apne sendromu olup eşlik eden hastalığı olmayan 30 hasta ve 30 sağlıklı kontrol alındı. Tüm hastalara, aortik sertlik hesaplanmak üzere ekokardiyografi yapıldı ve değerler gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların yaş ve cinsiyetleri arasında İstatiksel fark saptanmadı. Hastaların ekokardiyografik parametrelerinden ejeksiyon fraksiyonu, interventriküler septum ve posterior duvar kalınlığı arasında gruplar arasında istatiksel fark saptanmadı. Aort gerilimi UAS’u olan hastalarda kontrol grubuna göre daha yüksek olarak saptandı (8.64±3.41 ve 5.92±2.43, p=0.024). Ayrıca, aort esneyebilirliği uyku apne sendromu olan hastalarda kontrol grubuna göre daha düşük olarak saptandı (2.30±1.98 ve 3.35±1.38, p=0.021). Sonuç: Uyku apne sendromu olup eşlik eden hastalığı olmayan hastalarda aortik sertlik artmış ve aortik esneyebilirlik azalmıştır. Uyku apne sendromu olan hastalarda transtorasik ekokardiyografi arteriyel sertlik kolayca değerlendirilebilir ve risk faktörlerine yönelik daha yoğun tedavi ile kardiyovasküler hastalıklar ve mortalitede azalma sağlanabilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 425
Atıf : 456
2023 Impact/Etki : 0.028
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi