Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 13
Kronik obstrüktif akciğer hastalığının akut alevlenmesinde uygulanan noninvaziv mekanik ventilasyonda helmet ile yüz maskesinin karşılaştırılması
2011
Dergi:  
Tüberküloz ve Toraks Dergisi
Yazar:  
DOI:  
10.5578/tt.738
Özet:

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) alevlenmesi akut solunum yetmezliklerinin sık nedenlerinden biridir. Prospektif randomize çalışmamızda KOAH alevlenmesi nedeniyle akut solunum sıkıntısı gelişen ve noninvaziv mekanik ventilasyon (NIMV) uygulaması için yoğun bakım ünitemize alınan hastalarda; yüz maskesi ile helmeti karşılaştırmayı hedefledik. KOAH alevlenmesi nedeniyle yoğun bakım ünitesine alınan 30 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar NIMV'de kullanılacak maske türüne göre yüz maskesi grubu (Grup Y; n= 15) ve helmet grubu (Grup H; n= 15) olarak iki gruba ayrıldı. Başlangıç dönemi sonrasında saptanan uygun mekanik ventilasyon ayarları kaydedildi ve bu ayarlar ile hastalara iki saat boyunca aralıksız NIMV uygulandı. Tüm hastaların belirli aralıklarla solunum frekansları (f), kan gazı değerleri (PaO2, PaCO2, pH), PaO2/FiO2 değerleri ve hemodinamik verileri kaydedildi. Ayrıca hastaların uyumu hasta uyumu skalası (HUS) ile değerlendirildi. Çalışma sonunda hastaların yoğun bakım ünitesinde kalış süresi ve komplikasyonlar tespit edildi. Hastaların demografik özellikleri, saptanan uygun mekanik ventilatör ayarları ve hemodinamik veriler gruplar arasında benzer bulundu (p> 0.05). NIMV esnasında ölçülen f değerleri tüm ölçüm zamanlarında gruplar arasında benzer bulundu (p> 0.05). Her iki grupta da NIMV uygulaması sonrası solunum frekansında anlamlı ölçüde azalma olduğu saptandı (p< 0.001). Tüm ölçüm zamanlarında gruplar arasında PaO2, PH ve PaO2/FiO2 değerleri açısından fark saptanmadı (p> 0.05). Başlangıç PaCO2 değeri gruplar arasında benzer saptandı fakat diğer ölçüm zamanlarında Grup H'de ölçülen PaCO2 değeri istatistiksel olarak anlamlı ölçüde daha yüksek bulundu (p< 0.05). NIMV esnasında birinci saat ve ikinci saat de ölçülen HUS skoru Grup H'de anlamlı ölçüde daha yüksek bulundu (p< 0.05). Yüz maskesine alternatif olarak geliştirilen helmet maske çok daha yüksek hasta uyumu sağlamaktadır ve buna bağlı olarak NIMV başarı oranı artmaktadır. Fakat helmet maske ile PaCO2 değerindeki düşmenin daha yavaş olduğu unutulmamalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Tüberküloz ve Toraks Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 161
Atıf : 1
Tüberküloz ve Toraks Dergisi