Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 71
 İndirme 16
Öz,Anlayışın Yordayıcıları Olarak Psikolojik Katılık ve Bilişsel Esneklik
2021
Dergi:  
Kalem Uluslararası Eğitim ve İnsan Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin psikolojik katılık ve bilişsel esneklik değişkenlerinin öz-anlayış düzeylerini ne denli yordadığını ve bazı kişisel değişkenlere ve algılanan anne-baba tutumlarına göre öğrencilerin öz-anlayış düzeylerinin anlamlı farklılık gösterip göstermediğini incelemek amacıyla yapılan betimsel türde bir çalışmadır. Araştırma örneklemini İstanbul Aydın Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi’ne bağlı farklı bölümlerde birinci ve dördüncü sınıfa devam eden 246 kadın, 77 erkek olmak üzere toplam 323 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Türkçe uyarlamaları ve geçerlilik ve güvenirlik çalışmaları yapılmış olan Öz-Anlayış Ölçeği, Kabul ve Eylem Formu-II, Bilişsel Esneklik Envanteri ve araştırmacılar tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde Pearson momentler çarpımı korelasyon analizi, regresyon analizi, t Testi, Kruskal-Wallis H ve Mann Whitney-U Testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda öz-anlayış ile psikolojik katılık arasında yüksek düzeyde negatif yönlü bir ilişki, öz-anlayış ile bilişsel esneklik arasında orta düzeyde pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca psikolojik katılık ve bilişsel esneklik değişkenlerinin öz-anlayışı anlamlı derecede yordadığı saptanmıştır. Sınıf düzeyi ve algılanan anne-baba tutumuna göre öz-anlayış düzeyi anlamlı farklılık gösterirken, cinsiyet değişkeni açısından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Dördüncü sınıfa devam eden öğrencilerin birinci sınıfa devam eden öğrencilere oranla öz-anlayış düzeyleri anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Demokratik anne-baba tutumuna sahip öğrencilerin öz-anlayış düzeyleri ile ilgisiz, koruyucu ve tutarsız anne-baba tutumuna sahip öğrencilerin öz-anlayış düzeyleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Bulgular alanyazında bağlı kalarak tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Öz-Anlayış; Psikolojik katılık; Bilişsel esneklik; Üniversite öğrencileri; Algılanan ebeveyn tutumları.

Anahtar Kelimeler:

Öz,Anlayışın Yordayıcıları Olarak Psikolojik Katılık ve Bilişsel Esneklik
2021
Yazar:  
Özet:

This study is an imaginary type of study aimed at studying how much the psychological participation and cognitive flexibility variables affect the levels of self-understanding and whether the levels of self-understanding of students differ significantly according to some personal variables and perceptible parent attitudes. The research sample is made up of a total of 323 university students, including 246 women, 77 men, who continue to first and fourth classes in different departments connected to the Faculty of Science and Literature of Istanbul. The research has used Turkish adaptations and validity and reliability studies as data collection tools, self-understanding scale, acceptance and action form-II, cognitive flexibility inventory and personal information form prepared by researchers. In the analysis of the data, Pearson moments were used in the correlation analysis, regression analysis, t test, Kruskal-Wallis H and Mann Whitney-U test. The study found a high-level negative relationship between self-understanding and psychological participation, a medium-level positive relationship between self-understanding and cognitive flexibility. It is also found that psychological participation and cognitive flexibility variables significantly influence self-understanding. While the level of self-conception shows significant differences according to class and perceptible parent-attitude, there has been no significant differences in terms of gender variable. The level of self-understanding of the fourth-class students was significantly higher compared to those of the first-class students. There have been significant differences between the levels of self-understanding of students with a democratic parent attitude and the levels of self-understanding of students with an uninterested, protective and uncoherent parent attitude. The findings were discussed in the field and presented in suggestions. Keywords: Self-understanding; Psychological participation; Cognitive flexibility; University students; Perceived parental attitudes.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Kalem Uluslararası Eğitim ve İnsan Bilimleri Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 232
Atıf : 995
2023 Impact/Etki : 0.393
Kalem Uluslararası Eğitim ve İnsan Bilimleri Dergisi