Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 3
Tükürük Bezi Tümörü Tanısında Ultrasonografi (USG), Mangnetik Rezonans Görüntüleme (MRG), Bilgisayarlı Tomografi (BT), İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi’nin (İİAB) Karşılaştırılması
2020
Dergi:  
Dicle Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş: Tükürük bezleri tümörlerinde benign ve malign neoplazm arasındaki preoperatif farklılıkların belirlenmesi cerrahi operasyonun gerekliliği, aciliyeti ve kapsamını belirlemede önemlidir. Çalışmanın amacı, tükürük bezi kitlesi nedeniyle opere olmuş hastalarda, tükürük bezi tümörlerinin tanımlayıcı özelliklerinin ve tanı yöntemlerinin tanısal değerlerinin belirlenmesidir. Yöntemler: Çalışma, 2008-2016 yılları arasında, tükürük bezinde malign veya benign kitle nedeni ile opere edilen hastaların, tıbbi kayıtlarının retrospektif incelenmesi ile yapılan tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Hastalara preoperatif dönemde yapılan Ultrasonografi (USG), Magnetik Rezonans Görüntüleme (MRG), Bilgisayarlı Tomografi (BT), İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi’nin (İİAB) sonuçları ve postoperatif dönemde histopatolojik tetkik sonuçları değerlendirildi. Kullanılan tanı yöntemlerinin sensitivite, spesifite, pozitif prediktif değer (PPD), negatif prediktif değer (NPD), eğri altında kalan alan (AUC±SE) değerlerinin hesaplanması için ROC analizi yapıldı. Bulgular: Çalışma grubu 114 kişiden oluşmakta olup yaş ortalamaları 46.90±14.32 yıl idi. Çalışma grubunun %54.4’ü erkek, %71.9’u 40 yaşın üstündeydi. Tükürük bezi tümörlerinin %71.9’u parotiste idi. Hastaların tanı amaçlı yapılan histopatoloji incelemesinde % 11.4’ünün malign tümöre sahip olduğu bulundu. Hastalarda en sık rastlanan benign tümör çeşidi pleomorfik adenom, en sık rastlanan malign tümör çeşidi mukoepidermoid kanser olarak saptandı. Sensitivite, NPD, AUC±SE değerlerinin en yüksek olduğu yöntem MRG, spesifite ve PPD değerlerinin en yüksek olduğu yöntem İİAB idi. Sonuç ve Öneriler: Sonuç olarak, hastalarda tükürük bezi tümörlerinin en sık parotis bezinde (%11.4’ü malign) görüldüğü, en sık benign tükürük bezi tümörünün pleomorfik adenom, en sık malign tükürük bezi tümörünün mukoepidermoid kanser olduğu bulundu. Sensitivite, NPD, AUC±SE değeri en yüksek olan yöntem MRG ve spesifite ve PPD değeri en yüksek olan yöntem İİAB idi. USG, BT, MRG, İİAB’nin tükürük bezi tümörlerindeki tanısal değerlerini inceleyen, daha geniş örneklemlerde yapılacak klinik araştırmaların faydalı olacağı düşünüldü.

Anahtar Kelimeler:

Comparison of Ultrasound (USG), Manganetic Resonance Imaging (MRG), Computer Tomography (BT), Thin Injection Aspiration Biopsy (IAB)
2020
Yazar:  
Özet:

Introduction: Detection of preoperative differences between benign and malign neoplasms in gland tumors is important in determining the need, urgency and scope of the surgery. The purpose of the study is to determine the detective characteristics of sperm tumors and the diagnostic values of the methods of diagnosis in patients who have been operated due to sperm mass. Methods: The study is a identifying type of study conducted by a retrospective examination of the medical records of patients operated in the sperm between 2008 and 2016 with a malignant or benign mass cause. Patients were evaluated by ultrasound (USG), magnetic resonance imaging (MRG), computer tomography (BT), thin injection aspiration biopsy (IAB) results and postoperative histopathological examination results. ROC analysis was conducted for the calculation of the sensitivity, specificity, positive predictive value (PPD), negative predictive value (NPD), the remaining area under the curve (AUC±SE) values of the used diagnostics methods. Results: The work group consists of 114 people with an average age of 46.90±14.32 years. 54.4 percent of the study group were men and 71.9 percent were over the age of 40. 71.9 percent of spinal gland tumors were parotic. In a diagnosed histopathology study, 11.4% of patients found malignant tumors. Patients found the benign type of tumor, pleomorphic adenoma, frequently found the malign type of tumor, was detected as mukoepidermoid cancer. The method where sensitivity, NPD, AUC±SE values are high was the method where MRG, specificity and PPD values are high. Results and Recommendations: As a result, patients with spinach tumors found parotis gland (11.4 percent malignant), frequently benign spinach tumor was pleomorphic adenoma, frequently malign spinach tumor was mukoepidermoid cancer. Sensitivity, NPD, AUC±SE is high, the method is MRG and specificity and PPD is high. Clinical research in wider samples, which studies the diagnostic values of USG, BT, MRG, IIB in sperm gland tumors, was thought to be useful.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Dicle Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.608
Atıf : 3.098
Dicle Tıp Dergisi