Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN YÜZ YILINDA DIŞ TİCARETİN GELİŞİMİ
2023
Dergi:  
Avrasya Dosyası
Yazar:  
Özet:

Altı asrı aşan Osmanlı İmparatorluğunun külleri üzerinden yeniden doğan Türkiye Cumhuriyeti 100 yıllık tarihi boyunca pek çok aşamalardan geçmiştir. Yeni kurulan bir devlet olarak bir yandan geçmişten gelen anlaşmaların bağlayıcı hükümlerinden kurtulmaya çalışırken, bir yandan da hedef almış olduğu muassır medeniyetler seviyesine çıkma ilkesi doğrultusunda ekonomik ve sosyolojik altyapıyı oluşturma çabasına girmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında dünyada ortaya çıkan Büyük Buhran ve İkinci Dünya Savaşı gibi olumsuzluklara göğüs germeye çalışan Cumhuriyet, 1950 sonrası çok partili hayatla birlikte yeni bir yola girerken aynı zamanda, Doğu ve Batı Paktları arasında tercihini Batıdan yana kullanmıştır. İthal ikameci yıllardan, planlı ekonomiye, liberal ekonomiye geçiş çabalarına kadar zikzaglar arasında geçen yıllardan sonra 1980 yılı 24 Ocak kararları ile dışa açık, koruma kalkanları kaldırılmış bir ekonomik politika izlenmesine çalışılmıştır. Nispeten başarılı geçen 1980’li yılların ardından 1990’lar iç ve dış krizlerle birlikte ekonominin rayından çıktığı gelişmelere sahne olmuştur. 2001 yılı krizi ile tam anlamı ile çöküşün eşiğine gelen Türkiye titizlikle ve katı olarak uygulanan uzun bir ekonomi programı ile birlikte krizden çıkmıştır. Disiplinli bir kamu yönetimi ve AB ile Gümrük Birliği çıpası ile rekabet gücü kazanan Türkiye bugün dünyanın önde gelen dış ticaret ülkeleri arasında yer almaktadır.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Avrasya Dosyası

Dergi Türü :   Uluslararası

Avrasya Dosyası