Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 8
Gıdaların Raf Ömürleri İçin Yeni Bir Yaklaşım: Arı Ürünleri İle Yenilebilir Kaplamalar
2020
Dergi:  
Türk Doğa ve Fen Dergisi
Yazar:  
Özet:

Arıcılık faaliyetleri sonucu üretilen ürünler hem insan beslenmesi hem de ekonomik olarak büyük önem taşır. Bu ürünler gıda, kimya, sağlık, kozmetik alanlarında geniş kullanıma sahiptir. Arıcılıkta üretimi en çok bilinen ve yapılan ürünler bal ve bal mumudur ancak polen, propolis, arı sütü, arı zehri ve arı ekmeği (perga) ticari değeri olan önemli arı ürünlerdir. Gıdaların raf ömrünü artırmak için gıda maddelerinin ambalajlanmasında kullanılan ve gıda maddesi ile birlikte tüketilebilen maddeler yenilebilir ambalajlar olarak adlandırılmaktadır. Yenilebilir ambalajlar, film, kaplama, tabaka ya da torba olarak üretilebilir. Yenilebilir kaplamada polisakkaritler, lipidler, proteinler, organik çözücüler, plastikleştiriciler, antioksidan ajanlar, antimikrobiyal ajanlar ve yüzey aktif maddeleri kullanılmaktadır. Yenilebilir kaplamalar, işlenmiş gıdalarda duyusal özelliklerin iyileştirilmek için renk ve aroma bileşiklerini taşıyıcısı olarak da kullanılabilir. Son yıllarda yenilebilir kaplamalarda etkili ve güvenilir kaplamalar yapmak için arı ürünleri de kullanıldığı anlaşılmaktadır. Mevcut kaplama materyalleri arı ürünleriyle birleştirilerek kaplamanın işlevsel özellikleri geliştirilebilir. Arı ürünleri içeriğindeki biyoaktif bileşenler kaplama materyalleri ile etkileşime girerek mevcut kaplamanın bariyer özelliklerini, esnekliğini, yapısal özelliklerini arttırmaktadır. Arı ürünleri antibakteriyel, antioksidan, antitümöral, antiviral vb. özellikleri nedeniyle taşıyıcı sistemler olarak kullanılabilir. Yenilebilir bir kaplama, gıda kalitesini korumak için umut verici sonuçlar veren modifiye atmosfer yöntemlerinden biridir. Yöntem, gaz değişimini önlemek için ürünün yüzeyinde kaplama tabakası olarak biyolojik veya kimyasal malzemeler kullanır ve böylece meyve gibi gıdaların olgunlaşma sürecini durdurur. Bu nedenle, bu makale, arı ürünlerinin yenilebilir bir kaplama olarak kullanılabilme potansiyeli ve literatürde arı ürünlerinin yenilebilir kaplama olarak kullanılan çalışmaları gözden geçirmeyi amaçlamıştır.

Anahtar Kelimeler:

A New Approach to the Lifetime of Foods: Nutrible Coverings with Bee Products
2020
Yazar:  
Özet:

The products produced as a result of the purification activities are of great importance both in human nutrition and economically. These products are widely used in food, chemistry, health, and cosmetics. The most well-known and produced products in the production of pearls are honey and honey candles but are important bee products with commercial value pollen, propolis, beef milk, beef grain and beef bread (perga). The substances used in the packaging of foodstuffs to increase the life of foodstuffs and which can be consumed together with foodstuffs are referred to as refinable packaging. Refrigerable packaging can be produced as a film, coating, layer or bag. In digestible coating, polysaccharides, lipids, proteins, organic solvents, plastics, antioxidant agents, antimicrobial agents and surface active substances are used. Eatable coatings can also be used as a carrier of color and aroma compounds to improve sensual properties in processed foods. It is clear that in recent years, bees products have been used to make effective and reliable coatings in renewable coatings. By combining existing coating materials with bee products, the functional characteristics of the coating can be developed. The bioactive components in bee products interact with covering materials, increasing the barrier properties, flexibility, and structural properties of the existing cover. Bee products are antibacterial, antioxidant, anti-tumor, antiviral, etc. It can be used as a carrier system due to its characteristics. A digestive coating is one of the modified atmospheric methods that give hopeful results to maintain food quality. The method uses biological or chemical materials as a cover layer on the surface of the product to prevent gas exchange and thus stops the maturity process of foods such as fruit. Therefore, this article aims to review the potential of bees products to be used as a renewable coating and the studies used as renewable coating of bees products in literature.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türk Doğa ve Fen Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik; Sağlık Bilimleri; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 405
Atıf : 1.183
2023 Impact/Etki : 0.105
Türk Doğa ve Fen Dergisi