Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 9
 İndirme 1
Assessment of Metal Contents in Hydumrufescens, Macrolepiota procera Mushrooms Collected from Turkey
2018
Dergi:  
Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yabani mantarlar, uzun zamandan beri birçok ülkede lezzetli bir yiyecek olarak kabul edilmiştir. Bununla birlikte, mantarların bazıları özellikle fazla tüketilde insan sağlığına zararlı olabilecek kadar fazla ağır metal biriktirebilir. İklimsel koşullar sayesinde Türkiye yenilebilir mantar türleri için büyük bir potansiyele sahiptir ve özellikle kırsal alanlarda çeşitli mantar türleri tüketilmektedir. Bu çalışmada, 2014 yılı Ekim ayında Kastamonu ormanlarından toplanan, yenilebilir yabani mantar türlerinin (Hydumr ufescens, Macrolepiota procera) 13 metal (Mg, Al, Ca, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, As, Se, Cd) ve 3 Pb izotopu (206Pb, 207Pb ve 208Pb) miktarları araştırılmıştır. araştırılmıştır. Mantar örnekleri, indüktif olarak eşleştirilmiş plazma - kütle spektrometresi (ICP-MS) ile analiz edilmiştir. Sonuçlar Macrolepiota procera'daki Al ve Mn dışındaki tüm metal miktarının Hydum rufescens'deki metal miktarlarından daha yüksek olduğunu göstermiştir. Her iki mantar türünde de toksik element konsantrasyonları (Cr, Cd, As) düşük ve dünya ortalamasının altında bulunmuştur. Sonuç olarak, analiz edilen yenilebilir yabani mantar türlerinin tüketimi ile ilişkili herhangi bir sağlık riski olmadığı söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 81
Atıf : 242
Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi