Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 34
 İndirme 6
 Sesli Dinleme 1
KÜRESEL HURDA DEMİR TİCARETİ İLİŞKİLERİNİN SOSYAL AĞ ANALİZİ YÖNTEMİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ
2023
Dergi:  
Journal of Mehmet Akif Ersoy University Economics and Administrative Sciences Faculty
Yazar:  
Özet:

Dünyanın kıt kaynaklarının bir gün tükeneceği gerçeği ülkeleri bu kaynakları daha verimli kullanmaya yöneltmektedir. Demir cevherinin topraktan çıkartılması ve işlenmesi esnasında oldukça yüksek enerji ve kaynak sarfiyatı oluşması sebebiyle son yıllarda hurda demir ticareti önem kazanmıştır. Bu çalışmada uluslararası hurda demir ticaret ilişkilerinin incelenmesini amaçlanmıştır. Sosyal Ağ Analizi yöntemiyle bu alandaki ticaret ilişkileri ortaya konulmuş ve ağın prestij sahibi ülkeleri tespit edilerek değerlendirmeler yapılmıştır. Analiz sonucunda 2010 yılında Almanya, Hollanda ve Belçika 2020 yılında ise Türkiye, ABD ve Hollanda’nın ağda en merkezi ülkeler olduğu gözlemlenmiştir. Türkiye hem 2010 hem de 2020 yıllarında ağın en çok gelen bağlantıya sahip ülkesidir. Bu durum ülkeyi en önemli ihracat pazarı konumuna getirmektedir. ABD ve Almanya ise giden bağlantısı en fazla olan ülkeler olup hurda demir ticaretinde en önemli malzeme tedarikçilerdir.

Anahtar Kelimeler:

Assessment Of Global Scrap Iron Trade Relations Using Social Network Analysis Method
2023
Yazar:  
Özet:

The fact that the world's scarce resources will one day run out leads countries to use these resources more efficiently. Due to the high energy and resource consumption during the extraction and processing of iron ore from the soil, the trade of scrap iron has gained importance in recent years. In this study, it is aimed to examine the international scrap iron trade relations. With the social network analysis method, trade relations in this field were revealed and the prestigious countries of the network were determined and evaluations were made. As a result of the analysis, Germany, the Netherlands and Belgium in 2010; In 2020, it has been observed that Turkey, the USA and the Netherlands are the most central countries in the network. Turkey is the country with the most inbound connections of the network in both 2010 and 2020. This situation makes the country the most important export market. The USA and Germany are the countries with the most outgoing connections and are the most important suppliers in the scrap iron trade.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Journal of Mehmet Akif Ersoy University Economics and Administrative Sciences Faculty

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 469
Atıf : 795
2023 Impact/Etki : 0.244
Quarter
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı
Q2
163/520

Journal of Mehmet Akif Ersoy University Economics and Administrative Sciences Faculty