Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 2
Toz yatağı katmanlı imalat prosesinde yüzey dokusu ve form karakterizasyonu
2019
Dergi:  
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Toz yatağında lazer katmanlı (eklemeli) imalat sonrası elde edilen yüzey kalitesi, parçaların, boyutsal doğruluğu ve herhangi bir yüzey işlemi olmaksızın kullanımını sınırlandıran etkenlerden biridir. Bu durumun temel sebebi prosesin doğası gereği ortaya çıkan ve diğer katmanlı imalat proseslerinde de görülen merdiven etkisidir. Merdiven etkisi görülen bir komponent yüzeyindeki geometrik ve form hataları montaj edilebilirlik, akış performans düşüşü ve yorulma başta olmak üzere çok sayıda riski beraberinde getirmektedir. Merdiven etkisinin engellenmesi için katmanlı imalat proses parametreleri optimizasyonu, ikincil işlemler ile yüzey temizleme ve/veya proses modelleme uygulanabilir. Bunlar arasından ikincil işlemler, ek zaman ve maliyet ortaya çıkardığı için daha az tercih edilmektedir. Proses modellemede ise, literatürde kullanılan geometrik modellerin sadece katman kalınlığını dikkate alması, farklı malzeme ve proses parametreleri için yakınsama oranlarını yetersiz kılmaktadır. Bunlara ek olarak parametre optimizasyonu tek bir parçaya yönelik olduğunda, farklı geometrik unsurların etkileri görülememektedir. Bu çalışmada sırası ile düz, açılı ve farklı yuvarlatma yarıçaplarına sahip yenilikçi numune geometrileri tasarlanmış ve Inconel 625 malzemeden toz yatağında lazer katmanlı imalat ile üretilmiştir. Üretilen numuneler üzerinde yüzey dokusu ve form karakterizasyon incelemeleri gerçekleştirilmiştir. Farklı unsur ve ölçüler için elde edilen sonuçlar sunularak, geometrik özelliklere bağlı yüzey kalitesi ve form değişim eğilimleri elde edilmiş, parametrelerin etkileri tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Surface fabric and shape characterization in the production process of dust bed layer
2019
Yazar:  
Özet:

The surface quality obtained after the production of the laser layer (added) in the dust bed is one of the factors limiting the use of parts, size accuracy and without any surface processing. The main reason for this situation is the stage effect that occurs due to the nature of the process and is also seen in other layer manufacturing processes. Geometric and shaped errors on the surface of a component with the impact of the stairs bring many risks, including assemblyability, flow performance decrease and fatigue. Optimization of layer manufacturing process parameters, secondary processes and surface cleaning and/or process modeling can be applied to prevent the effect of the stairs. The secondary transactions are preferred among them because they reveal additional time and cost. In process modeling, the geometric models used in literature only take into account the layer thickness, making the proximity rates for different materials and process parameters inadequate. In addition, when the parameter optimization is aimed at a single part, the effects of different geometric elements are not visible. In this study, innovative sampling geometries with flat, corner and different rounding semi-dimensions were designed and manufactured with laser layer manufacturing in the dust bed from the Inconel 625 material. Surface tissue and shape characterization examinations have been carried out on the produced samples. By presenting the results obtained for different elements and measurements, the surface quality and shape change trends related to geometric characteristics were obtained, the effects of the parameters were discussed.

Anahtar Kelimeler:

2019
Yazar:  
Özet:

The surface quality obtained after laser powder bed additive manufacturing is one of the factors that limits the use of part without any surface treatment. The main reason of this situation is the stair effect form as a result of the layered nature of the process. Geometric and form errors on a component surface with a stair effect bring numerous risks, especially in terms of assembly operations, flow performance and fatigue resistance decrease. To prevent the stair effect and surface irregularities, parameter optimization, post processes and/or process modeling can be studied. Among these, post processes are less preferred because they result in additional time and cost. In the process modeling, the geometric models used in the literature only take into account the thickness of the layer, making the convergence rates for different material and process parameters inadequate. In addition, when the parameter optimization is directed for a single part, the effects of different geometrical elements cannot be seen. In this study, innovative test artifacts with flat, angled and curved faces were designed and produced with laser powder bed additive manufacturing of Inconel 625 material. Surface texture and form characterization studies were performed on the artifacts. By presenting the results obtained for different features and dimensions, surface texture and form change trends due to geometric properties were obtained and the effects of the parameters were discussed

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.369
Atıf : 6.298
2023 Impact/Etki : 0.094
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi