Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 1
KRONİK OTOİMMÜN TİROİDİT VE NESFATİN-1 DÜZEYİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
2022
Dergi:  
Kocatepe Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

AMAÇ: Bu çalışmanın amacı kronik tiroiditli hastalarda nesfatin-1 düzeyi ile tiroid otoimmünitesi arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Hashimoto tiroiditli 49 premenopozal kadın ve yaş ve vücut kitle indeksi (VKI) uyumlu 23 sağlıklı kadın, bu kesitsel karşılaştırmalı çalışmaya dahil edildi. Plazma nesfatin-1, açlık ve tokluk glukoz, hemoglobin A1c (HbA1c), açlık insülin, kolesterol parametreleri, serbest tiroksin (ST4), serbest T3 (ST3), tirotropin (TSH), anti-tiroid peroksidaz antikor (anti-TPO) and anti-tiroglobin (anti-TG) antikor değerleri için kan örnekleri alındı. Ek olarak tüm vakalarda, insülin direnci için homeostatik model değerlendirmesi (HOMA-İR) ve vücut kitle indeksi (VKİ) hesaplandı ve bel/kalça oranı ölçüldü. BULGULAR: Hashimoto tiroiditli hastaların ortalama yaşı 35,5±8,1, kontrol grubunun ise 33,2±7,1 idi (p=0.324). VKI ve bel/kalça oranı, gruplar arasında benzerdi (p=0.239 ve p=0.317). TSH, anti-TPO ve anti-TG düzeyleri hasta grubunda anlamlı derecede yüksekti (p=0.023, p<0.001 ve p<0.001). Hastalarda trigliserid düzeyleri istatistiksel anlamlılık sınırında daha yüksekti(p=0.05). Her iki grup arasında nesfatin düzeyleri açısından istatistiksel anlamlı farklılık yoktu [0,4 (0,39-0,43), 0,39 (0,39-0,39) ng/ml;p=0.329]. SONUÇ: Kronik otoimmün tiroiditte tiroid hormon değişiklikleri ya da otoimmünite, nesfatin-1 düzeylerinde değişikliğe yol açmayabilir. Hashimoto tiroiditli hastalardaki tokluk ve enerji tüketiminden nesfatin-1 dışındaki mekanizmalar sorumlu olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Association Between Chronic Autoimmune Thyroiditis and Nesfatin-1 Levels
2022
Yazar:  
Özet:

OBJECTIVE: The aim of this study was to evaluate relationship between nesfatin-1 levels and thyroid autoimmunity in cases with chronic thyroiditis. MATERIAL AND METHODS: A total of 49 consecutive premenopausal women with Hashimoto’s thyroiditis and, age and body mass index (BMI)-matched 23 healthy female subjects were included in this cross-sectional comparative study. Levels of nesfatin-1, fasting and postprandial blood glucose, hemoglobin A1c (HbA1c), fasting insulin, cholesterol, free thyroxine (FT4), free triiodothyronine (FT3), thyrotropin (TSH), anti-thyroid peroxidase antibody (anti-TPO) and anti-thyroglobulin antibody (anti-TG) were obtained for all cases. Additionally homeostatic model assessment for insulin resistance (HOMA-IR) and BMI was calculated and waist-to-hip ratio (WHR) was measured for each case. RESULTS: The mean age of the group with Hashimoto’s thyroiditis was 35.5±8.1 years and of the healthy controls was 33.2±7.1 years old (p=0.324). BMI and WHR were similar between the groups (p=0.239 and p=0.317). TSH, anti-TPO and anti-TG levels were significantly higher in cases with Hashimoto’s thyroiditis (p=0.023, p<0.001 and p<0.001). Triglyceride levels were higher in the patients with Hashimoto’s thyroiditis at the limit of statistical significance (p=0.05). Nesfatin levels were not different statistically in between two groups [0.4 (0.39-0.43) , 0.39 (0.39-0.39) ng/ml;p=0.329]. CONCLUSIONS: Alterations in thyroid hormones or autoimmunity in chronic autoimmune thyroditis may not alter nesfatin-1 levels. Different mechanisms, other than nesfatin-1, may be responsible for changes in satiety and energy expenditure in Hashimoto’s thyroiditis.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Kocatepe Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.024
Atıf : 2.048
2023 Impact/Etki : 0.043
Kocatepe Tıp Dergisi